Abiant Lycurgus derde tijdens toernooi in Zwitserland

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus is zaterdag derde geworden tijdens een vriendschappelijk toernooi in Genève. In de kleine finale van de strijd om de zogeheten Coupe Fred Fellay werd het organiserende Chênois Genève Volleyball met 2-0 verslagen via de setstanden 25-11 en 25-15.

Vrijdagmiddag werd in de eerste poulewedstrijd van dezelfde Zwitsers met 3-0 gewonnen via 25-13, 25-23 en 25-19. Aan het begin van de avond was de Franse nummer vijf van de Ligue A Montpellier met 3-0 te sterk. In de eerste twee sets werd goed weerstand geboden, maar de veer knapte in de derde set: 22-25. 21-25 en 13-23. Om de finale te halen moest zaterdagmiddag duel tegen SKV Montana Volley Snack gewonnen worden. Het kwam tegen de Bulgaarse nummer twee van vorig jaar en de huidige nummer vijf in de Superliga aan op de derde set. Daarin trok Montana met 25-15 aan het langste eind. De andere setstanden waren 21-25 en 25-17.

Het lukte volgens coach Willem de Wit, Arjan Taaij was wegens familieverplichtingen in Groningen gebleven, niet om het spel van de prima tweede set door te trekken. ‘We vergaten eigenlijk ons niveau vast te houden en zakten als totale ploeg weg. De foutenlast van het team als geheel was te hoog.’ De Wit, die normaal de vast scout is, had als altijd Gerard Smit als assistent naast zich zitten en zij zagen dat het in de strijd om plek drie en vier geen probleem was om de organiserende vereniging te verslaan. Abiant Lycurgus was op uitnodiging in Zwitserland en hoeft deze trip niet zelf te bekostigen.

Ondanks het niet halen van de finale kijkt De Wit met een goed gevoel terug. ‘Het is belangrijk dat we alle opties die we in huis hebben, hebben kunnen oefenen. Alle dertien beschikbare spelers hebben hun speeltijd gekregen en hier kunnen we verder mee naar de tweede helft van het seizoen.’ Vanuit het collectief wilde De Wit wel een paar spelers eruit lichten. Erik van der Schaaf deed het prima als libero en ook spelverdeler Sam Gortzak en diagonaal Geoffrey van Gent waren goed. Het is prettig om te constateren dat de concurrentie groot is.’

Het toernooi werd gewonnen door Montana. De Bulgaren versloegen Montpellier in de finale met 2-1. De selectie en staf keren zondag terug in Groningen. Na twee vrije dagen rondom de jaarwisseling gaat vanaf 2 januari de focus vol op de kwartfinale van de beker. Zaterdag 5 januari om 17.30 uur in het Alfa-college Sportcentrum tegen Achterhoek Orion.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD