Volleyballiefhebber wordt bij Abiant Lycurgus met twee toppers uitstekend bediend

Geschreven door: Theo Sikkema

Binnen amper 24 uur twee topvolleybalwedstijden voor je uitgerold krijgen. Dit weekend is het zover. Op zaterdagavond  om 20.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum de topper tussen koploper Abiant Lycurgus qua verliespunten en nummer twee Sliedrecht Sport. En zondagmiddag om 15.30 uur is Achterhoek Orion de opponent.

De ploeg waartegen vorig weekend in de kwartfinale van de beker overtuigend met 3-0 (25-16, 25-19 en 27-25)gewonnen werd. Voor de volleyballiefhebbers in Groningen en omstreken een weekend om naar uit te kijken. Twee van dergelijke affiches in zo’n kort tijdsbestek zal voorlopig niet snel weer voorkomen. Coach Arjan Taaij kijkt ernaar uit. ‘Het is voor mij één van de leukste weekenden van de afgelopen zes jaar. Twee toppers in een weekend. Heel interessant. Ik ben zeer benieuwd hoe wij dat als ploeg gaan verteren. Sliedrecht is echt een team. Ze beheersen veel facetten van het spel goed. Het is echt een aanwinst voor de Eredivisie.’

Het uitgangspunt in beide gevallen is duidelijk. Winnen geeft royaal meer zicht op de definitieve koppositie aan het eind van de reguliere competitie. Dat is belangrijk om in de kampioenspoule het maximale voordeel mee te nemen. De nummer één neemt vijf punten mee en de nummer zes nul. Ten aanzien van de confrontatie met Sliedrecht geldt dat sprake zal zijn van revanchegevoelens. Er waren redenen aan te voeren, maar feit is dat heenwedstrijd op zaterdag 3 november zeer teleurstellend met 3-0  verloren werd. De enige competitienederlaag van het seizoen tot nu toe. Bij de spelers zal de behoefte om iets recht te zetten groot zijn. En terecht.

De statistieken wijzen uit dat Sliedrecht meer is dan zomaar een promovendus. De kern van de selectie speelt al een aantal jaren samen en is in eigen hal bijna onverslaanbaar. Dat neemt niet weg dat 25-23, 25-16 en 25-23 begin november landskampioen onwaardig was. De spiegel die de ploeg daar werd voorgehouden heeft een positieve uitwerking gehad. Abiant Lycurgus gaf sindsdien in de competitie en beker geen set meer af. Richting de kerstperiode werd steeds scherper gespeeld en ook afgelopen zaterdag was sprake van een goed tot bij vlagen uitstekend niveau. Een mooi meetmoment om te kijken hoe de verhoudingen nu liggen.

Dat gebeurt komend weekend met een fitte selectie, zoals dat vorige week in de bekerwedstrijd tegen Achterhoek Orion het geval was. Het was mooi om te zien dat Auke van de Kamp genoot van het feit dat hij na meer dan een jaar keihard werken aan herstel het vrije gevoel weer heeft en de bal weer durft te vragen bij de spelverdeler. Zijn energie komt het team ten goede en geeft coach Arjan Taaij meer mogelijkheden om zijn selectie qua inzet optimaal te benutten.

Feit is dat de twee wedstrijden tegen Orion dit seizoen beide keren eindigden in een 3-0 zege. Het niveauverschil tussen beide teams lijkt op dit moment groter dan de afgelopen seizoenen. Wel is het zo dat Orion vorig weekend geen volledig fitte selectie op de vloer kon brengen.

Een boeiend weekend komt er derhalve aan.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD