Supercup de eerste prijs waar Abiant Lycurgus op jaagt

Geschreven door: Theo Sikkema

Het seizoen 2018/2019 gaat zaterdag om 20.00 uur officieel beginnen met de strijd om de Supercup. Abiant Lycurgus kan deze prijs bij winst voor de vierde keer in successie in de prijzenkast zetten. In het Alfa-college Sportcentrum moet SV Land Taurus dan worden verslagen. De ploeg uit Houten is de bekerwinnaar van vorig jaar.

Daarmee wordt direct een pijnlijke bladzijde uit het boek van vorig seizoen opgeslagen. In februari was Abiant Lycurgus de grote favoriet in de bekerfinale, maar in Hoogeveen kon de regerend landskampioen het niet waarmaken. Een 2-1 achterstand werd in de vierde set via 25-13 rechtgetrokken, maar de beslissende set werd kansloos verloren. Dat leverde Taurus de grootste prijs uit de clubgeschiedenis op en het winnen van de beker is ook de reden dat Taurus de tegenstander is in de strijd om de Supercup.

De ploeg van coach Arjan Taaij zette zich later het seizoen over deze teleurstelling heen en werd begin mei voor de derde keer op rij landskampioen. De wedstrijd om de Supercup is ook het keerpunt van het einde van de voorbereiding naar het begin van de competitie. Van de voorbereiding van Abiant Lycurgus kan gezegd worden dat het een pittige aanloop was met veel zware wedstrijden tegen hoofdzakelijk buitenlandse tegenstanders. Zaterdagavond blijkt wat de voorbereiding waard is.

‘ We zijn zeker nog niet waar we aan het einde van het traject willen staan, maar in fases laten we zeer goed en hoopvol volleybal zien, ‘ weet Taaij. Tegelijkertijd zijn er zorgen. ‘ Een aantal jongens is niet inzetbaar. Auke van de Kamp en Pascal Hoogstra zijn bekende gevallen, waarbij Auke afgelopen week weer aangesloten is bij de zaaltraining. Niels de Vries is licht geblesseerd. Zijn inzet is onzeker. Chris Voth speelt zeker niet. Hij is waarschijnlijk nog wel een aantal weken uit de running.’

Dat maakt het probleem van de voorbereiding, het gebrek aan fitte passer-lopers, er niet kleiner op. De afgelopen tijd kon niet zes tegen zes getraind worden. Erik van der Schaaf heeft nog niet één keer als libero gespeeld, daar waarvoor hij gehaald is, maar moet noodgedwongen als passer-loper spelen. Zo gaat het nog niet allemaal vanzelf voor de bluearmy, maar de verwachtingen richting de Supercup zijn wel degelijk hoog.

‘ Dit zijn de wedstrijden waarvoor je volleyballer bent. Waar een prijs op het spel staat. Dat bepaalt ook grotendeels je CV en legacy wat je later achterlaat. Daarom benaderen we dit duel ook uiterst serieus. We zijn er klaar voor, maar de ervaring heeft geleerd dat het niet vanzelf gaat. Zeker niet tegen Taurus. Wij willen de voorbereiding graag goed afsluiten om daardoor ook goed de nieuwe competitie in te gaan, zowel nationaal als Europees.’

Dat moet gebeuren tegen een tegenstander die een redelijke gedaante verwisseling heeft ondergaan. Vijf basisspelers zijn gestopt bij Taurus. Onder meer de zeer ervaren Bert Sturkenboom, Jelle van Jaarsveld en Thijs Bouwman zijn er niet meer bij. Coach Erik Gras heeft jeugdig talent aan zijn ploeg toegevoegd en de vraag is welk niveau deze formatie al heeft.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD