Jeffrey Klok met Oranje naar het Europees kampioenschap

Geschreven door: Theo Sikkema

Het is al vijftien jaar zijn droom en is nu werkelijkheid voor Jeffrey Klok. De libero van Samen Lycurgus behoort tot de definitieve selectie van het Nederlands volleybalteam om mee te doen aan het Europees Kampioenschap en waarschijnlijk vanaf eind september ook aan het Olympisch kwalificatietoernooi. Het EK begint komende donderdag in Noord-Macedonië.

Dit betekent dat de 24-jarige Klok de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij Samen Lycurgus mist. De verwachting is dat de volleyballer, die aan zijn tweede seizoen in Groningen begint, op 10 oktober aansluit en net op tijd terug is voor de strijd om de Supercup tegen Draisma Dynamo op zondag 15 oktober. Aan het eind van vorig seizoen stond Klok op de shortlist van bondscoach Roberto Piazza ter voorbereiding op de Volleybal Nations League.

Destijds viel Klok nog af en sloot aan bij het nieuwe programma Next Generation voor talentvolle Nederlandse spelers. Eind juli kwam er verandering in de situatie en mocht de extraverte libero zich melden in Rotterdam om mee te trainen met in eerste instantie een selectie van achttien. Na een week vielen vier spelers af. Klok mocht blijven en heeft inmiddels in de voorbereiding op het EK zijn eerste minuten in het shirt van Oranje gemaakt in Luxemburg gespeelde oefenwedstrijden tegen Duitsland.

‘Het is een droom waar ik lang voor gewerkt heb. En het is echt mooi dat ik nu op dit punt aangekomen ben. Het is al vijftien jaar een droom en heb lang getwijfeld of het zou lukken. Er werden keuzes voor andere libero’s gemaakt, maar nu voel ik het vertrouwen van de groep en van de bondscoach. Ik heb in het verleden wel vaker meegetraind met Oranje, maar toen was Piazza er nog niet. Ik vind het echt vet dat het nu allemaal lukt. Een beetje onwerkelijk is het nog wel. Ik ga iedere kans pakken en hoop dat ik beter terugkom bij Samen Lycurgus dan dat ik vorig seizoen gestopt ben’, aldus een enthousiaste Klok, die hoopt dat zijn uitverkiezing het perspectief op een later buitenlands avontuur vergroot.

Het EK speelt zich af in vier landen. De Lange Mannen beginnen in Noord-Macedonië. In Skopje treft Oranje Montenegro, Polen, Tsjechië, Denemarken en Noord-Macedonië. Uit de poule van zes gaan de eerste vier landen door naar de laatste zestien Nederland speelt bij plaatsing voor de knock-outfase in Bari. In de Italiaanse havenstad staan de achtste- en kwartfinale op het programma. De poule van Nederland (C) kruist met poule A (Italië, Servië, Duitsland, België, Zwitserland en Estland.

Het finaleweekend wordt gespeeld in Rome. Op donderdag 14 september staan de halve finales op het programma. Op zaterdag 16 september is de nieuwe Europees kampioen bekend. Daarna volgt de voorbereiding op het Olympisch kwalificatietoernooi in China, waar vanaf eind september twee tickets voor Parijs te verdienen zijn. Naast Oranje strijden Canada, Mexico, België, Bulgarije, China, Polen en Argentinië om deze felbegeerde plekken. De verwachting is dat dit met de selectie van veertien is die nu bekend gemaakt is.

Eerst het EK. De eerste wedstrijd is komende donderdag tegen Montenegro. (Eerste twee foto’s, copyright Pim Waslander)

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD