ABIANT LYCURGUS VOOR HET EERST LANDSKAMPIOEN

Geschreven door: Theo Sikkema

Het is gelukt. Voor 4.350 toeschouwers in een totaal uitverkocht MartiniPlaza is Abiant Lycurgus zondag voor het eerst in de geschiedenis van de club kampioen van Nederland geworden. De derde finale in de best-of-five serie werd met 3-0 gewonnen via de setstanden 25-20, 25-22 en 25-17. Zo is het niet alleen een historisch seizoen vanwege het behalen van de landstitel, maar ook omdat alle prijzen gewonnen werden. Ook de Supercup en de beker konden in de prijzenkast gezet worden.

Na het beslissende punt van Wytze Kooistra barste een groot feest los in MartiniPlaza en werden de spelers en staf gehuldigd door zowel Nevobo als Gemeente Groningen. Het was voor Dennis van der Veen zijn laatste wedstrijd en een grootst moment om de beker in ontvangst te nemen. Hij kreeg bij 21-16 zelfs een publiekswissel van coach Arjan Taaij. Sander Scheper kwam voor Van der Veen in het veld: “Ik zag hem niet aankomen. Iedereen ging staan. Geweldig zo’n afscheid.” Het is voor de aanvoerder zijn vijfde landstitel, maar pas zijn eerste in Nederland. “Als ploeg hebben we het waar kunnen maken. Ook in de finalereeks. Gino draait het om in de eerste wedstrijd en zo hebben wel elkaar naar een hoger niveau geholpen. Trots.”

Ook Steve Irvin, Auke van de Kamp, Jacob Guymer, Jay Blankenau en Just Dronkers stonden in de basis van de kampioenswedstrijd. Er was constant sprake van controle, waardoor de 3-0 zeker geen verrassing was. Van de Kamp had zich nadrukkelijk opgepompt voor de wedstrijd: “Het was euforie tot de max. Fantastisch gewoon. Ik wou te graag, maar het maakt me ook niets uit. We zijn kampioen. En de rest van het team maakte het aanvallend goed. Één maand na mijn komst had ik al door dat het dit seizoen puur om de prijzen ging. Mooi dat het gelukt is. Nu eerst een goed feestje vieren.”

Voor Kooistra, die samen met Steve Irvin één van de uitblinkers was, was het ondanks al zijn internationale ervaring pas zijn tweede landstitel: “Spelen in deze ambiance had je vooraf niet kunnen denken. De weg er naartoe en de belangstelling die voor de club ontstond was prachtig. Iedereen heeft prima gespeeld. We hebben het samen afgedwongen en dat is mooi.” Coach Taaij maakte ook een mooie dag mee: “Het is een droom die uitkomt voor mij en voor zoveel anderen. Het heeft vele momenten van uniekheid in zich. Voor Groningen, voor het volleybal in Nederland en natuurlijk ook voor de club. Het legt ook een basis om door te bouwen. Het is gewoon ontzettend mooi.”

Extra mooi omdat Abiant Lycurgus de triple pakte. Eerder werden ook de Supercup en de beker gewonnen. Zo gaat het seizoen 2015/2016 als een meer dan historisch seizoen de boeken in voor Abiant Lycurgus.

Reacties op dit artikel:

2 Antwoorden op “ABIANT LYCURGUS VOOR HET EERST LANDSKAMPIOEN”

  1. Van harte gefeliciteerd met dit fantastische resultaat; spelers, staf en bestuur.
    En met grote dank aan de mensen die jaren geleden geloofden in deze mogelijkheid en het avontuur zijn begonnen zoals: Alex Postuma, Roel Schiphof en Bert Postumus.

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD