Abiant Lycurgus gaat staf verder professionaliseren

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus voegt komend seizoen twee mensen met veel ervaring in de volleybalwereld toe aan de staf. Erik Noordijk komt coach Arjan Taaij en assistent Gerard Smit door de week bij een aantal trainingen ondersteunen. Willem de Wit is de nieuwe data-analist en de opvolger van Dave Nijhuis die vanwege zijn studie niet langer beschikbaar is.

Noordijk is momenteel trainer/coach van Nijhuis Technology Sudosa Desto heren 1 uit Assen. Dat blijft hij komend seizoen ook doen, maar doordeweeks is Noordijk bij een aantal trainingen aanwezig. Daarnaast denkt hij mee over het wedstrijdplan. Op wedstrijddagen heeft Noordijk voorlopig geen rol. ‘Voor mij is dit een wens die uitkomt. Een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van het programma en samenwerken met een zeer kundige staf en het beste team van de Nederlandse competitie.’

Noordijk is van huis uit bewegingswetenschapper en was in 1996 scout bij de gouden olympische mannen volleybalploeg in Atlanta. Bij de Nevobo vervulde Noordijk ook een aantal rollen. Zo was hij in 2014 en 2015 manager topsport en daarvoor talentcoach. In het seizoen 2013/2014 hield Noordijk de vrouwen van Lycurgus in de Eredivisie.

De 33-jarige De Wit is oud-speler van VC Sneek, Lycurgus 2 en Donitas. Bij Donitas werd hij zeven jaar geleden trainer. Toen Donitas in het seizoen 2015/2016 in de Eredivisie speelde kwam De Wit als assistent-coach in aanraking met het systeem Data Volley, waarin alle statistieken bijgehouden worden. Hij bekwaamde zichzelf dusdanig in het systeem dat De Wit sinds mei één van de scouts van het nationale damesteam is.

De Wit zal niet alleen gaan scouten, maar ook een bijdrage leveren in het vertalen van de statistieken naar hoe daar als team beter van te worden. Hiervoor zal De Wit ook op een aantal trainingen aanwezig zijn. Om strategieën uit te werken, waar het team beter van wordt en dat toe te passen. Abiant Lycurgus is de eerste vereniging in de Eredivisie, waar op deze manier met scoutingsdata omgegaan wordt. De Wit heeft trainersambities en blijft komend seizoen ook trainer bij de heren van Donitas, maar toepassen van wat uit Data Volley komt vindt De Wit het meest interessant.

De nieuwe scout is dan ook blij met deze ontwikkeling. ‘Erg interessant. Ik ken Abiant Lycurgus van een jaar of tien geleden en toen was het nog onderkant Eredivisie. Ze hebben nu het beste programma van Nederland en laten dat zien met twee kampioenschappen en deelname aan de Champions League. Dan is dat voor een ambitieus persoon als ik interessant om daar deel van uit de maken. Ik heb er zin in.’

 

 

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD