Abiant Lycurgus definitief eerste in reguliere competitie

Geschreven door: Theo Sikkema

Via een 3-0 zege in Barneveld op degradatiekandidaat Advisie/SSS heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond de eerste plaats in de reguliere competitie definitief veiliggesteld. Via de setstanden 19-25, 23-25 en 19.25 was het in ruim een uur afgelopen. Door de eerste plaats neemt Abiant Lycurgus het maximale aantal van vijf bonuspunten mee naar de kampioenspoule.

De nummer twee neemt vier punten mee tot nul punten voor de ploeg die als zesde en laatste meegaat. Na de tegenvaller vorige week in Zaanstad was duidelijk dat het tegen laagvlieger SSS niet nog een keer mis mocht gaan. In de wetenschap dat Sliedrecht Sport met 3-2 had verloren bij het Talentteam Papendal kon alleen Achterhoek Orion er nog voorbij, maar de Doetinchemmers verloren thuis met 3-0 tegen Draisma Dynamo.

‘Het is belangrijk dat we de eerste plek veiliggesteld hebben. Dat was ook het doel. Het is goed dat we nu in de fase komen dat het erom gaat. Na de zege op Sliedrecht begin januari wisten we al bijna zeker dat we eerste zouden worden en daarna kabbelde het qua wedstrijden een beetje voort. Er wordt goed getraind en de kwaliteit is hoog. Dat is in orde. We gaan nu eerst richting de bekerfinale. Voor iedereen zit er wat in. Of de eerste keer voor een prijs gaan of de laatste keer. Dat maakt het interessant,’ liet coach Arjan Taaij na afloop weten.

Taaij stuurde zijn vertrouwde zeven spelers het veld in. Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Stijn Held. Feitelijk was gedurende de hele wedstrijd sprake van een overwicht zonder echt groots te spelen. Het oogde af en toe wat wisselvallig, maar de voordelige marges bleken steeds groot genoeg om de set te winnen.

In de tweede set was het heel lang spannend, maar steeds als de thuisploeg terugkwam tot een achterstand van een punt werden het in de aanval daarna steevast weer twee verschil. In de eerste set werd het verschil na 17-15 gemaakt. Korte tijd later stond het al 21-17 en dat verschil was ruim voldoende. Van de Kamp maakte het snoeihard af. Spelverdeler Held verdient hier een eervolle vermelding, omdat hij een schier onmogelijke bal rechts in de hoek vlak onder het net naar beneden vallend nog fraai aan kon geven.

De eventuele spanning was in de derde set snel verdwenen. Dat gebeurde met een grotendeels ander team. Geoffrey van Gent, Chris Voth, Hossein Ghanbari en Steven Ottevanger kwamen in de ploeg en bij een 14-8 voorsprong kreeg ook Sander Scheper nog de gelegenheid om speelminuten te maken. De in de beginfase verkregen voorsprong bleef in tact en het was Scheper met een snelle middenaanval die het tweede matchpoint fraai scoorde. Taaij hierover. ‘Het is een beetje onder de radar gebleven, maar Sander had al een paar maanden schouderproblemen. Begin januari heeft hij een injectie gehad. Dat gaat de goede kant op. Hij is beter belastbaar en komt er nu weer aan. Sander is een goede jongen, die al jaren bij ons is. Daarom doet het goed dat, nu we de belangrijke fase in gaan, hij weer aansluit bij de groep.’

De focus kan nu gericht worden op de bekerfinale van volgende week zondag 17 februari om 13.30 uur in Zwolle tegen Draisma Dynamo. Een week later begint de kampioenspoule. Een volledige competitie van de beste zes ploegen. exclusief het Talentteam Papendal. Het speelschema is nog niet bekend. Wel is zeker dat Abiant Lycurgus met een uitwedstrijd begint.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

25 maart 2023

19:30

Simplex SSS Samen Lycurgus

29 maart 2023

Samen Lycurgus Sliedrecht Sport BESTEL TICKETS