Vierde competitiezege op rij Samen Lycurgus

Geschreven door: Theo Sikkema

Dankzij een 3-0 zege op het Talentteam boekte Samen Lycurgus zaterdagavond de vierde competitiezege op rij. Via 25-18, 25-18 en 25-21 was de winst een feit. Samen Lycurgus blijft vijfde in de Eredivisie met 16 punten uit 8 wedstrijden, maar loopt wel twee punten in op koploper Draisma Dynamo dat thuis verrassend met 3-2 verloor van VoCASA.

De ploeg van coach Arjan Taaij speelde een degelijke wedstrijd en had iedere set een mindere fase. Daar knokte het team zich overheen en had bij het ingaan van de beslissende punten in de set steeds voldoende marge om nooit in de problemen te komen. Met de eerste basisplaats voor Jesper Schut dit seizoen was er één verrassing bij aanvang. Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Jaron Spiegelaar en Markus Held waren vertrouwde namen bij de start. Maarten Bartels nam vanaf set twee de plek in van aanvoerder Coenen en kende met elf punten een prima invalbeurt.

Zowel aan het begin van de eerste als de tweede set kende Samen Lycurgus steeds een flitsende start. Hetgeen bepalend was voor setwinst. In set één was het Schut die via het blok de stand naar 12-5 tilde. De maximale voorsprong was op 13-5. Daarna kende de thuisploeg een kleine terugslag en zag de gasten terugkomen tot 15-11. Daarna brak het moment van De Vries aan met een snelle uithaal door het midden en drie geslaagde blokkeringen. Zo werd het 19-11. Op 24-16 gaf Samen Lycurgus nog twee setpoints weg, maar een klap van Coenen bracht set één binnen.

De tweede set begon, dankzij zes punten op de serve van Held, met een 7-0 voorsprong. Dat leek al de beslissing, maar niets bleek minder waar. Samen Lycurgus verloor wat kleur op de wangen en het Talentteam slaagde erin om aanvallend wat meer succes te boeken onder leiding van de prima spelende Siebe Korenblek. Het was op 16-15 zelfs heet onder de voeten, maar verder kwam het niet. Via twee punten van McCauley, een pipe van Bartels en een uitgeslagen aanval ging de score naar 20-15. Op 23-17 kwam Ferdy van Dijk even in het veld om de verdedigende organisatie te versterken. Man van de wedstrijd Kern, die zestien punten maakte, sloeg de tweede set met overtuiging binnen.

In de laatste set kwam er ook nog weer de nodige spanning toen Samen Lycurgus een 16-11 voorsprong prijsgaf en geconfronteerd werd met een 17-17 tussenstand. Uiteindelijk rolde het de juiste kant op. Het waren met name De Vries en Bartels die in de belangrijke eindfase voor de punten zorgden. Zo noteerde De Vries 22-19 en Bartels 23-20. Tieme de Jong kwam op dat moment voor de serve even in het veld. Dankzij een lastige serve kon Kern 24-20 aantekenen. En via 24-21 was het Bartels die met een pipe de zaak afrondde en daarmee niet alleen zijn eigen goede optreden ondertekende, maar ook de wedstrijd de geschiedenis boeken in sloeg.

Het volgende ijkmoment is woensdagavond de return in de Europese CEV-Cup tegen Calcit Kamnik. Een 3-0 of 3-1 zege is nodig tegen de Slovenen om een golden set af te dwingen. Het beslissende duel in het Alfa-college Sportcentrum begint om 20.00 uur.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD