Simpele bekerzege brengt Abiant Lycurgus in kwartfinale

Geschreven door: Theo Sikkema

Een dik uur had Abiant Lycurgus zaterdagavond nodig om de kwartfinale van de beker te bereiken. In Houten werd SV Land Taurus eenvoudig met 3-0 verslagen via de setstanden 25-19, 25-15 en 25-19. De kwartfinale wordt op zaterdag 5 januari gespeeld in Groningen tegen de winnaar van Achterhoek Orion – Zaanstad. Dit duel wordt zondag 2 december gespeeld.

Het was alweer de derde keer dit seizoen dat Abiant Lycurgus Taurus tegenkwam. De beide eerdere ontmoetingen eindigden ook in 3-0, maar deze zestiende finale leek de beste van de drie. Coach Arjan Taaij had zijn basis op één plek gewijzigd. Niels de Vries speelde in plaats van Hossein Ghanbari. Verder waren het de vertrouwde namen die eraan begonnen. Wytze Kooistra, Frits van Gestel, Erik van der Schaaf, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held als spelverdeler. Coach Taaij had er na afloop ook weinig op aan te merken. ‘Het was een degelijke solide wedstrijd van onze kant met een lage foutenlast. Mooi dat we een ronde verder zijn in de beker. Is prettig en belangrijk.’ Taaij maakte verder nog melding van een zeer goede Van Gestel.

In geen enkele van de drie sets werd het ergens lastig. Alleen in de derde moest twee keer, bij 8-6 en 13-11, een achterstand van twee punten weggewerkt worden. Dat leverde geen noemenswaardige problemen op. Over de hele linie was het spel in orde. En aan niets was te merken dat het teleurstellende Europese 3-1 verlies in de CEV-Cup tegen Amriswil nog in de koppies zat. Het was gretig en energiek, waarbij ook aangetekend moet worden dat Taurus zeker niet de kwaliteiten van vorig jaar heeft, zoveel is inmiddels wel duidelijk.

Aan het einde van de eerste set maakte Borst het op de stand 24-19 af. Hij hing in de lucht en kon een aanval mooi afblokken met één hand. In de slotfase van de tweede set werden een paar mooie punten gemaakt. Eerst was er een mazzeltje voor Held die een serve via de netband tot ace zag promoveren; 20-14. Daarna was er een mooi driemansblok waar niks doorheen kon en een paar punten verder produceerde Van Gestel een ace; 23-15. Daarna melde Borst zich weer aan het front met een middenaanval en het was Van der Schaaf die het aanvallend afmaakte.

En in de laatste set werd het na een 13-11 achterstand nog 15-15. Via vijf punten op rij stond het in no-time 20-15 en was de zege bijna een feit. Het was weer Borst die aan het slot een belangrijke score aantekende. Hij blokte fraai en zette daarmee het eerste matchpoint op het bord in sporthal Kruisboog en een totaal mislukte aanval van de thuisploeg betekende einde wedstrijd en plaatsing voor de kwartfinale van de beker. Een herhaling van de finale van vorig seizoen is hiermee ook gelijk van de baan.

De focus is vanaf nu gericht op de return in de CEV-Cup tegen Lindaren Volley Amriswil. De eerste opslag is dinsdagavond 4 december om 20.00 uur in MartiniPlaza. Er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar, dus komt allen!

 

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus