Samen Lycurgus wint met 3-1 bij VCN en stijgt naar plek 4

Geschreven door: Theo Sikkema

In een grillige wedstrijd won Samen Lycurgus het uitduel in Capelle aan den IJssel tegen VCN met 3-1 via de setstanden 25-21, 8-25, 26-28 en 19-25. Alweer de vijfde competitiezege op rij. Door gunstige uitslagen in andere hallen is Samen Lycurgus gestegen naar de vierde plaats in de Eredivisie met 19 punten uit 9 duels. Drie minder dan de nieuwe koploper Simplex SSS.

Na het onvergetelijke Europese avontuur van afgelopen woensdag met winst in de golden set tegen Calcit Kamnik was het wel even schakelen voor de ploeg van coach Arjan Taaij. In een koude sfeerloze sporthal Oostgaarde was sprake van een totaal andere ambiance dan woensdag. Of het een rol speelde zullen we nooit weten, maar de eerste set verliep uiterst stroef. Taaij gaf in de basis de voorkeur aan Geoffrey van Gent, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Jesper Schut, Jaron Spiegelaar en Tieme de Jong. Samen Lycurgus keek direct tegen een achterstand aan en kreeg de kans om terugkomend van een 14-9 achterstand na 15-15 door te drukken, maar deed dat niet. De thuisploeg liep weg naar 18-15. Bij 20-17 kwam Jacob Kern in het veld voor Van Gent, die niet in de wedstrijd zat. VCN liep weg naar 24-19, waarna Schut nog twee punten terughaalde, maar setwinst zat er nooit meer in.

Coach Taaij. ‘De eerste set was heel slecht en bij hun viel alles goed. Maar punt is dat we scherper moeten zijn. In de derde set deden we aan het eind gelukkig de juiste dingen. Kijk de omschakeling was natuurlijk groot en na woensdag is er natuurlijk wel een feestje gevierd. Dat doet iets met het herstel. Uiteindelijk speelden we meer tegen onszelf. De komende weken wacht ons een zwaar programma en dan kun je deze wedstrijden maar beter gemakkelijk winnen. Daarin mogen we meer kwaliteit eisen van elkaar. We deden zeker ook goede dingen, maar in fases was het te afwachtend.’

In set twee was het een totaal ander verhaal. Het liep als een trein en thuisploeg VCN was in geen velden of wegen te bekennen. De slag werd vooral geslagen via een servereeks van Kern. Vanaf een 8-4 voorsprong serveerde de Canadees de voorsprong naar 17-4 waarbij de diagonaal drie aces aantekende. Vervolgens was het een kwestie van uitspelen met veel servedruk en een prima blokkering. Het was uitblinker McCauley die het setpoint met een pipe afrondde. McCauley was topscorer met 23 punten. Kern was in drie sets goed voor 19 punten.

De derde set leek een soort kopie te zijn. Samen Lycurgus had het initiatief en liep weg maar een royale 16-9 voorsprong. Waarna de voorsprong langzaam afbrokkelde. Het werd 19-13 en 22-18 via Kern. Toch kwam Samen Lycurgus nog in de problemen. De Jong ging op 22-21 aan de kant en Markus Held kwam erin. VCN geloofde weer in de kansen. Samen Lycurgus kreeg uiteindelijk vier setpoints en geen enkel setpunt tegen, waarna Kern het na een sterke serve van Held met een tikje afmaakte.

De laatste set was er eentje van controle. McCauley en Kern bleven hun punten maken en de serve bleef voldoende goed om wat druk te geven. Toen Kern 15-10 maakte leek het gedaan, maar de thuisploeg kwam nog één keer terug tot 14-16. Daarna was het verzet gebroken en speelde Samen Lycurgus de wedstrijd clean uit. Schut maakte de wedstrijd met een blokkerende actie af.

Komende woensdagavond is hekkensluiter RECO ZVH vanaf 20.00 uur te gast in het Alfa-college Sportcentrum.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus