SAMEN. Lycurgus wint de beker na 3-1 zege Dynamo

Geschreven door: Theo Sikkema

Het is SAMEN. Lycurgus gelukt om voor de tweede keer in de historie de volleybalbeker te winnen. In de Maaspoort in Den Bosch werd concurrent en favoriet Draisma Dynamo met 3-1 verslagen. Mitch Perinar benutte in de vierde set het vijfde matchpoint. De setstanden waren 22-25, 25-18, 28-26 en 30-28. 

‘We hebben met het team gevochten tot het einde en dat zie je terug in het resultaat. We kunnen alles als we er maar in geloven’, concludeerde Bennie Tuinstra direct na afloop in het feestgedruis. Dennis Borst kon het amper onder woorden brengen. ‘Ik ben zo trots op die gasten. Niet te doen. We hebben het met z’n allen gedaan. Het voorspelt heel veel moois voor wat gaat komen.’ Collin Mahan vertroetelde de beker alsof het een baby was. ‘We brengen de beker terug naar Groningen, daar waar ie hoort te staan.’ Stijn Held dan. ‘Dit is zo lekker. Winnen in toch wel een beetje het hol van de leeuw, want het publiek was vrijwel allemaal voor Dynamo. We wisten van te voren als we er met lef in zouden gaan dan konden we winnen. Dat doen we en dat betaald zich uit. Echt geweldig.’

SAMEN. Lycurgus begon sterk aan de wedstrijd en had direct focus. Net als afgelopen woensdag in de Europese confrontatie tegen Montpellier werd met lef en overtuiging gespeeld. De eerste twee scores waren direct met scherpte. In de wedstrijd zou blijken dat het niet gek was dat Hossein Ghanbari scoorde. De middenman zou zonder de rest te kort te doen uitgroeien tot man van de wedstrijd met 18 scores uit 21 ballen. ‘Ik heb de afgelopen jaren bij SAMEN. Lycurgus gespeeld behalve in een bekerfinale. Vandaag kreeg ik de kans en ik ben blij dat ik mijn beste spel kon brengen.’

Mitch Perinar, die ook heel sterk speelde,  scoorde via het blok 9-6 en niet veel later stond het 11-7. De maximale voorsprong in de set. Vervolgens liet Dynamo zich gelden en poetste de achterstand snel weg.  Vanaf 16-18 had SAMEN. Lycurgus weer het momentum. Hossein Ghanbari leverde een paar mooie scores af en via Bennie Tuinstra werd het 20-19. Daarna stokte de machine. Een paar eigen fouten en een dubieuze call van de scheidsrechter (bal wel of niet tegen de grond) leidde het verlies van de eerste set in. Een pipe van Tuinstra bracht nog 22-24 op het bord, maar daarna was het over; 22-25.

In de tweede set hield SAMEN. Lycurgus de druk er vol op. De energie en focus bleef. Dat bracht snel een prettig voordeel in de set. Mitch Perinar drukte zijn stempel op de set met enkele fraaie scores. Waaronder de 15-10 met een draaibal precies in de hoek. Deze marge bleek voldoende om de set over de streep te trekken. In deze fase was SAMEN. Lycurgus volstrekt de baas in de Maaspoort. Een blok van Ghanbari bracht de set binnen.

De derde set bracht volleybal zoals de liefhebber het wil zien. Strijd, inzet, emotie, goed volleybal en een wisselend scoreverloop. Net als in de tweede set zorgde een ace van Perinar voor een 15-10 voorsprong. Via Ghanbari werd het 18-13. Dat leek royaal voldoende om de set uit te spelen, maar dat was niet zo. Het werd een super spannende eindfase van deze set. Puntje voor puntje kwam Dynamo dichterbij. Een ace van Collin Mahan leek de voorbeslissing; 24-22. Een servefout en twee uitgeslagen aanvallen verder stond het 24-25. Dennis Borst timmerde het overtuiging het setpoint van het bord. Ook een tweede setpoint voor Dynamo ging verloren en toen was het klaar. Het waren de uitblinkers Ghanbari en Perinar die beiden op rij scoorden en SAMEN. Lycurgus in een goede uitgangspositie brachten om de beker te winnen.

In de vierde set kwam de wedstrijd helemaal tot een kookpunt.  De ploeg van coach Arjan Taaij startte wederom goed, maar vanaf een 13-11 voorsprong maakte Dynamo zes punten op rij; 13-17. Bij 13-15 was Erik van der Schaaf Mahan komen vervangen die het soms wat lastiger had om scorend zijn ding te doen. Een grote kracht was dat SAMEN. Lycurgus rustig bleef en uit bleef gaan van eigen kracht. Ook toen het 15-19 stond. Vijf punten op rij, waarvan drie van Ghanbari bracht 20-19. Vanaf 23-23 werd het zo mogelijk nog spannender. Het ging over en weer en er moest zelfs een setpoint tegen weggewerkt worden bij 27-28. Op matchpoint vijf was het raak. Perinar ramde de bal dwars door het blok en zocht als eerste zijn landgenoot Mahan op. Iedereen liet de emoties de vrije loop en genoot ervan om vanuit de underdog positie collectief weer zo sterk voor de dag te komen dat de zege, weliswaar zwaarbevochten, maar daarom niet minder verdiend was.

 

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD