SAMEN. Lycurgus strijdbaar tegen Montpellier

Geschreven door: Theo Sikkema

SAMEN. Lycurgus heeft woensdagavond het eerste Europese duel in de achtste finale van de Challenge Cup met 3-0 verloren. Na een aarzelend begin kwamen de gasten meer en meer op stoom. De setstanden waren 25-17, 26-24 en 25-21. De return is op woensdagavond 12 februari om 20.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum.

De spanning droop er vanaf in de slotfase van de tweede set. SAMEN. Lycurgus knokte zich in het tweede deel volledig terug in de wedstrijd met eigen wapens. Aanvallende power, blokkerend sterk en als collectief spelend. Op 23-23 bracht een servefout bij de Fransen een setpoint, maar het lukte niet om de stand gelijk te trekken. Een pipe van Bennie Tuinstra ging vervolgens net uit, waarna de aanval van Montpellier via het blok uit ging. Dit werd gadegeslagen door zo’n 500 toeschouwers.

Coach Arjan Taaij had aanvankelijk gekozen voor de laatste weken vertrouwde opstelling. Naast Tuinstra begonnen Mitch Perinar, Collin Mahan, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held. De spelverdeler kon ondanks een ooginfectie gewoon spelen en scoorde een dikke voldoende. In de eerste set bleek al snel dat beide Amerikanen, ondanks de aanwezigheid van de ouders, niet helemaal uit de verf kwamen. Taaij bracht Erik van der Schaaf en Geoffrey van Gent in het veld en dat pakte goed uit.

‘Vanaf de tweede set speelden we zoals we graag wilden zien van te voren. Veel servedruk. Overtuiging en lef in de rally en aanvallend als we de kans kregen. Over de laatste twee sets wel tevreden en volgens mij moeten we ook zo spelen tegen een ploeg die beter is dan ons moeten we gewoon met lef de kans opzoeken. De laatste twee sets laten zien dat er potentie in deze wedstrijd zit en als we dat thuis op deze manier door kunnen zetten dan liggen er kansen om er een hele mooie wedstrijd van te maken,’ concludeerde coach Taaij direct na afloop.

Vanaf een 10-3 achterstand in de tweede set sloeg de motor echt aan. Puntje voor puntje werd de marge kleiner en een ace van Ghanbari zorgde voor de eerste voorsprong in de set; 20-19. In de wedstrijd kon gebruik gemaakt worden van een challenge-systeem. Bij een 22-21 voorsprong werd een challenge toegekend aan Montpellier wegens een vermeende touché. In de herhaling bleek dat het geen touché was, maar toch ging het punt naar de Fransen. Geen 23-21, maar 22-22. Kijkend naar de afloop van de set een redelijk bepaalde merkwaardige beslissing van de arbitrage.

Na het nipte setverlies ging SAMEN. Lycurgus verder waar het gebleven was. Energiek en op jacht naar meer werd de strijd voortgezet. Het lukte helaas niet om een 14-11 voorsprong vast te houden. De marge van drie punten verdween snel. Een prachtig blok van Van Gent bracht op 17-17 nieuwe hoop, maar vanaf dat moment glipte de wedstrijd uit handen. Een paar net niet aanvallen, een stopfout, een passfout en het stond 23-19 in het nadeel van de Groningers. Het werd nog 24-21, maar een aanval dwars door het midden van de thuisploeg maakte een einde aan het in de tweede en derde set zeer onderhoudende duel.

Het was een nederlaag met perspectief wat de return over twee weken zeker niet tot een kansloze maakt. Met energie, lef en overtuiging zijn er mogelijkheden. Komende zaterdag wacht de voorlaatste wedstrijd in de reguliere competitie. SAMEN. Lycurgus gaat op bezoek bij nummer drie Sliedrecht Sport en heeft nog een puntje nodig om helemaal zeker te zijn van de tweede plaats.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus