Samen Lycurgus start met overtuigende zege in Apeldoorn

Geschreven door: Theo Sikkema

Samen Lycurgus is de competitie begonnen met een klinkende zege. In Apeldoorn werd Draisma Dynamo met 3-1 aan de kant gezet in speelronde 1 van de Betcity Eredivisie. Het gebeurde via de setstanden 22-25, 25-19, 25-17 en 25-21.

Daarmee nam Samen Lycurgus revanche voor het verlies in de Supercup een week geleden. Het was voor het eerst in 6,5 jaar dat de Groningers met de volle winst uit Apeldoorn vertrokkken. Met Thomas Sleurink, Kyle McCauley, Cole Gillis, Niels de Vries, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Cole Bogner in de basis begon Samen Lycurgus aan de eerste set van de competitie. Cal Fisher was nog altijd niet inzetbaar.

De eerste set startte veelbelovend met een 5-3 voorsprong voor Samen Lycurgus, maar met vervolgens vier punten op rij voor de thuisploeg kantelde het beeld. Daarna liep Samen Lycurgus achter de feiten aan. Serverend was het onder de maat waardoor het lastig was om controle te krijgen in de set. Hardwerkend lukte het om er toch aan te blijven hangen. Dankzij een blok van Boekhoudt was het verschil nog maar één punt; 16-17. Maar daarna gingen de volgende drie punten op rij naar Dynamo. Een volgende inhaalrace bleef uit. Gillis maakte nog 22-24, maar het volgende punt ging via het blok naar de Apeldoorners; 22-25.

In de tweede set stond een duidelijk ander Samen Lycurgus in het veld. Met meer overtuiging kreeg de ploeg van coach Arjan Taaij controle over de wedstrijd. Met een veel betere serve als basis. Het golfde aanvankelijk wat op en neer. Een 10-8 achterstand veranderde in een 14-12 voorsprong voor Samen Lycurgus. Daarna ging het tot 16-16 het gelijk op waarna de beste fase in de set aanbrak. Vier punten op rij legden de basis voor setwinst. Het was uiteindelijk een overtuigende klap van De Vries door het midden die winst betekende; 25-19.

Het beeld van de tweede set zet zich door in de derde. Vanaf het begin had Samen Lycurgus de regie en liet in fases prima volleybal zien. Zowel via Sleurink, de passer-lopers en het midden werd gescoord. Plus de nodige servedruk. Via een mooie klap stond het al 13-8. Deze voordelige marge van vijf bleef min of meer in stand. Een ace van De Vries via de netband was goed voor 19-13. En via een schitterend killblock noteerde Boekhoudt het volgende punt; 20-13. Toen was duidelijk dat de derde set binnen handbereik was. Een geslaagde pipe van McCauley bracht de stand op 22-15. Een servefout van Van der Schaaf aan de kant van Dynamo was de laatste actie van de set; 25-17.

De vierde set begon curieus. Bij Dynamo bleken Yannick Bak en Mike van Kooten met het verkeerde nummer op het formulier te staan ten opzichte van het shirt dat ze droegen. Dat mag niet. Dat bleek aan het begin van de set toen Van Kooten bij 3-2 voor Dynamo in het veld zou komen. Gevolg is dat de stand reglementair volgens de regels draaide in 3-0 voor Samen Lycurgus. Na 6-6 liep Samen Lycurgus langzaam weg en had aan een voorsprong van maximaal drie punten voldoende om de regie te houden. Een mooie klap van Boekhoudt betekende 20-17. En even later sloeg McCauley vier machtpoints op het bord; 24-20. Het was gelegenheidsdiagonaal Luuk Hofhuis, halverwege de vierde set in het veld gekomen voor Sleurink, die het tweede matchpoint tegen de grond timmerde; 25-21. Om daarmee zijn handtekening te zetten onder deze eerste fraaie competitiezege in het openingsweekend.

Volgende week zaterdag staat de uitwedstrijd tegen Sliedrecht Sport op het programma.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus