Samen Lycurgus kan Europese comeback net niet winnend afronden

Geschreven door: Theo Sikkema

Het is Samen Lycurgus net niet gelukt om in een wederom zinderende wedstrijd de eerste achtste finale in de CEV-Cup te winnen van SVG Lüneburg. Na een 2-0 achterstand in sets kwam Samen Lycurgus op spectaculaire wijze terug in de wedstrijd en dwong een vijfde set af. Daarin ging het net mis. De return is op 14 december in Duitsland.

De setstanden waren 15-25, 16-25, 25-18, 25-21 en 12-15. Dat zagen 900 toeschouwers, die voor een geweldige ambiance zorgden. En lieten zien dat het Alfa-college Sportcentrum heel sfeervol kan zijn en kan veranderen in een heksenketel. Coach Arjan Taaij koos voor zijn vaste basis. Met Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jaron Spiegelaar en Markus Held.

De eerste set verliep uiterst moeizaam. Aanvallend kwam Samen Lycurgus totaal nog niet uit de verf en op de serve van Colton Cowell had de thuisploeg geen vat. Dat leidde tot een 7-0 achterstand en totaal nog geen ritme. Kansen op servedruk waren er amper. Pas tegen het eind van de kwam er wat ritme en lukte het om de punten gemakkelijker te scoren. Een aantal lange rally’s werden winnend afgesloten, maar het was te laat om nog iets van de set te maken. Kern en Hofhuis maakten fraaie punten. Een servefout van McCauley was de laatste actie van de set.

Set twee bracht ook niet de gehoopte spanning. Samen Lycurgus bleef tegen een muur aanlopen. De Duitsers maakten amper fouten en de thuisploeg moest er keihard voor werken om een beetje in de wedstrijd te komen. De foutenlast bleef hoog en dat verklaarde het gemak waarmee Lüneburg overeind bleef. Af en toe waren er mooie punten. Met name Kern hield zich goed staande. Het inbrengen van Tieme de Jong was een middel om te proberen iets te veranderen, maar dat lukte vooralsnog niet. Opvallend moment was de entree van Auke van de Kamp bij Lüneburg bij een 21-12 achterstand voor Samen Lycurgus. De set eindigde met een snelle bal door het midden van Jordan Schnitzer.

In de derde set gooide Samen Lycurgus alle schroom van zich af en ging er vol voor. Vanaf 5-5 nam Samen Lycurgus afstand via onder andere De Vries en een ace van De Jong. Jeffrey Klok maakte zijn rentree en als geheel begon het te lopen. De gasten kwamen nog terug tot 13-12, maar vanaf dat moment gaf Samen Lycurgus het niet meer uit handen. De servedruk nam toe en dat leverde meer kansen op. Onder leiding van een uitblinkende Kern was de marge steeds een paar punten. Een pipe van McCauley betekende 19-15 en Kern noteerde 22-16. Toen was duidelijk dat Samen Lycurgus terug kwam in de wedstrijd. Kern bezegelde dat met een fraaie score.

Dit beeld zette zich door in de vierde set. Samen Lycurgus werd de bovenliggende partij en dwong de gasten om te achtervolgen. Het begin van de set was al heel goed middels een 6-2 voorsprong. Deze voordelige marge bleef de hele set min of meer in tact. Het was ook de fase dat het publiek er nog meer achter ging staan en bij ieder punt veel geluid produceerde. Kern bleef aanvallend de boventoon voeren met een aantal keihard smashes. Spelverdeler De Jong vond de diagonaal prima. Via Kern kwam 22-18 op het scorebord. Het werd nog 23-21, maar Coenen maakte het met twee scores af waarna het dak van het Alfa-college Sportcentrum er bijkans af ging.

In de beslissende set was de spanning hoog, maar daar ging Samen Lycurgus aanvankelijk goed mee om door een 1-3 achterstand om te zetten in een 4-3 voorsprong. Vervolgens werkten in totaal vier foutserves niet mee. Op 11-9 had Samen Lycurgus nog de controle, maar in de eindfase liep het fout af. Kern scoorde op schitterende wijze nog 12-11, maar dat was het laatste punt voor de thuisploeg. Een servefout en drie technische fouten brachten het verlies in de laatste set. Zuur, want op basis van de laatste drie sets had Samen Lycurgus het af moeten maken. De return is woensdag 14 december. Een wedstrijd die Samen Lycurgus minimaal met 3-2 moet winnen om een golden set af te dwingen. Alle andere zeges betekent de kwartfinale van de CEV-Cup.

Komende zaterdag wacht de competitiewedstrijd tegen Sliedrecht Sport. Aanvang 20.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD