SAMEN. Lycurgus in spektakelstuk met 3-1 langs Orion

Geschreven door: Theo Sikkema

Het was een heerlijke avond voor SAMEN. Lycurgus. Met een 3-1 zege op Active Living Orion is de tweede plaats in de reguliere competitie zo goed als veiliggesteld. Het werd een spektakel met een zinderend scoreverloop, veel energie bij de thuisploeg en fraaie scores om de spelvreugde te onderstrepen. De setstanden in het Alfa-college Sportcentrum waren 29-27, 25-15, 29-31 en 25-17.

Er gebeurde teveel om de wedstrijd even kort samen te vatten. Het belangrijkste was dat SAMEN. Lycurgus met veel energie speelde en daardoor in staat was om zowel in de eerste als derde set forse achterstanden weg te werken. In set 1 stond een 18-10 achterstand op het scorebord en in de derde set 8-16. In beide gevallen slaagde de thuisploeg erin om helemaal terug te keren in de set. Met veel energie en doorzettingsvermogen lukte dat.

In de eerste set duurde het tot setpoint vier voordat er een einde aan kwam. In de beginfase van de eerste set klopte het spel nog niet helemaal. De blokkering had de aanval van Orion nog niet onder de controle en serverend ontbrak de druk. Dat leidde tot een 18-10 achterstand en op basis van het beeld dreigde verlies in de eerste set. Coach Arjan Taaij begon met zijn vertrouwde basis. Naast Tuinstra, Mitch Perinar, Collin Mahan, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn held. Voor de Amerikanen was het leuk dat hun ouders sinds afgelopen donderdag in Groningen zijn. Ook Collin zijn oudste broer Josh is meegekomen. Wellicht speelde het mee, maar Perinar speelde in de eerste twee sets een hoofdrol. Hij was nauwelijks te stoppen en maakte in de eerste set vanaf 10-18 met vier punten in korte tijd zijn ploeg weer kansrijk in de eerste set. Mede dankzij een goede serveserie van Held. Een blok van Perinar bracht SAMEN. Lycurgus voor het eerst langszij; 20-20. Vanaf dat moment ontspon zich een prachtige strijd. Het spel ging over en weer en na in totaal vijf setpoints, waarvan eentje voor Orion, was er deĀ ace van Tuinstra; 29-27. De spanning droop ervan af en de 300 aanwezigen genoten met volle teugen.

De tweede set gaf een heel ander wedstrijdbeeld. De thuisploeg bleef in de hoogste versnelling spelen en gaf Orion in die fase geen schijn van kans. Alles viel goed en de aanvalskracht kwam van alle kanten. Het beste spel van SAMEN. Lycurgus tot nu toe dit seizoen. De beslissing viel midden in de set. Vanaf 11-9 volgde een serie van vijf punten. Een ace van de net in het veld gekomen Geoffrey van Gent via de netband betekende 20-12. Het swingde aan alle kanten. een servefout van Bas van Bemmelen betekende een 2-0 voorsprong.

De derde set verliep op dezelfde manier als de eerste. De start was lastig. Misschien ook, omdat Orion nog een stapje erbij deed. Dat leidde tot een 16-8 achterstand. In deze fase speelde Erik van der Schaaf als invaller een goede rol. Zijn eerste bal ging bijna door de vloer. Punt voor punt werd de achterstand ingelopen. En op 21-21 was er weer evenwicht. De slotfase van set drie was beklijvend. Zeven setpoints, waarvan twee matchpoints voor SAMEN. Lycurgus kwamen op het scorebord, maar het lukte net niet om het in drie sets af te maken. Een stopfout betekende; 29-31.

In de laatste set sloeg SAMEN. Lycurgus vanaf 13-14 keihard toe. Een ace van Mahan, een score van Tuinstra, Van Gent via het blok en een blok van Borst leverde een 18-14 tussenstand op. Niet veel later bracht Tuinstra de stand op 23-16. Toen was duidelijk dat het een 3-1 zege zou worden. Het was Pim Kamps die op matchpoint tegen in het net serveerde. Zo kwam een einde aan een in fases zinderende wedstrijd. Het niveau geeft vertrouwen voor de komende belangrijke wedstrijden. Te beginnen komende woensdagavond de eerste wedstrijd in de achtste finale van de Europese Challenge Cup tegen Montpellier.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus