SAMEN. Lycurgus Europees naar laatste zestien

Geschreven door: Theo Sikkema

In een sfeervol MartiniPlaza heeft SAMEN. Lycurgus zich donderdagavond geplaatst voor de laatste zestien in de strijd om de Europese Challenge Cup. Na de 3-1 winst vorige week in Hongarije werd Fino Kaposvar voor 1200 toeschouwers met 3-0 verslagen via 25-20, 25-19 en 25-22. Eind januari 2020 is het Franse Montpellier Castelnau UC de volgende tegenstander.

Het winnen van twee sets was voldoende om de klus te klaren. Dat gebeurde aan het einde van de tweede set. Het duel verliep veel soepeler dan vooraf ingeschat werd. SAMEN. Lycurgus maakte weinig fouten en had het duel aanvallend sowieso snel onder controle en vanaf halverwege de eerste set ging de blokkering volop meedoen. Vooral Hossein Ghanbari eiste op dat punt een hoofdrol op. Dit in combinatie met het maken van weinig eigen fouten verklaarde de tamelijk eenvoudige zege.

Coach Arjan Taaij startte met bijna dezelfde basis als vorige week in Hongarije. Mitch Perinar, Collin Mahan, Bennie Tuinstra, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held stonden aan de start. En na 8-8 werd aanvallend het gaspedaal ingedrukt. Twee keer Perinar, een ace van Tuinstra en een aanval door het midden via Borst betekende 13-9. De gasten kwamen nog wel een keer terug en namen zelfs een 17-16 voorsprong. Dat bleek de laatste stuiptrekking van de sympathieke ploeg uit Hongarije. Vier punten op rij leidden het einde van de eerste set in. Toen het via een blok van Tuinstra 20-17 werd gloorde de belangrijke eerste setwinst. Het werd via Mahan 24-19. Het eerste setpoint ging om zeep, maar bij de tweede was het raak. Een aanval van de gasten ging uit; 25-20.

In de tweede set was de start scherp en feitelijk beslissend. 8-3 en 14-9 waren geruststellende tussenstanden. In het middenstuk liep het iets stroever. Het ging van 18-15 naar 18-17. Het volgende punt was een bekeken balletje van Ghanbari. Vrij cruciaal. Het verschil werd twee en een daaropvolgende netfout deed de rest; 20-17. Een geslaagde pipe van Tuinsta zorgde al voor 22-17. Een paar punten verder zette Perinar vijf setpoints op het scorebord. De net ingevallen spelverdeler Sam Gortzak was na een adembenemende rally aan het net het meest doortastend. Hij veegde de val via het Hongaarse blok uit; 25-19. De beslissing in de wedstrijd. De tweede noodzakelijke set was binnen en plaatsing voor de laatste zestien in de Challenge Cup een feit. Reden voor een vreugdedansje.

In de derde set zette het overheersende beeld van SAMEN. Lycurgus zich aanvankelijk door. Op 12-9 kwam Frits van Gestel de topscorer van de avond met 18 punten, Tuinstra, vervangen. Van Gestel noteerde met de 14-10 direct een geslaagde pipe. Nadat op 16-11 Gortzak en Geoffrey van Gent in het veld kwamen voor Held en Perinar leek het een kwestie van simpel uitspelen. Het kostte iets meer moeite. Sterker nog Kaposvar kwam nog met 20-19 voor. Daarna was het over en uit. Een ace van Van Gestel bracht weer een voorsprong; 21-20. De marge ging naar drie bij 24-21. De gasten vonden nog één keer een gaatje in de defensie, maar vervolgens ramde Van Gent dwars door het blok het laatste punt tegen de grond; 25-22.

Een overtuigende 3-0 zege en een mooi vervolg van de Europese missie. En bovenal voor de zeventiende keer een prettige volleybalsfeer in MartiniPlaza.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

27 januari 2022

MKB Accountants VCV Amysoft Lycurgus

30 januari 2022

Numidia TopVolleybal Limburg Amysoft Lycurgus