SAMEN. Lycurgus definitief tweede na 3-2 winst in Sliedrecht

Geschreven door: Theo Sikkema

Het leek een eenvoudige avond te worden voor SAMEN. Lycurgus in Sliedrecht. Tegen nummer drie werden de eerste twee sets overtuigend gewonnen, maar daarna kwam de klad erin. Er was een vijfde set nodig om de winst mee te nemen naar Groningen. De setstanden waren 18-25, 20-25, 25-19, 25-20 en 7-15. Door de zege is SAMEN. Lycurgus definitief tweede in de reguliere competitie.

Het hoogtepunt van de wedstrijd was het begin van de tweede set. Bennie Tuinstra begon met vier aces op rij. De Fries serveerde de score naar 8-1 waarvan in totaal maar liefst zeven aces! Het was tekenend voor die fase van de wedstrijd. De ploeg van coach Arjan Taaij leverde veel servedruk en spelverdeler Sam Gortzak kon een scala aan aanvalsopties in stelling brengen. In de eerste set begonnen de gasten met een 10-3 voorsprong. In beide sets konden de royale voordelige marges tot setwinst worden gebracht. Naast Tuinstra en Gortzak had Taaij gekozen voor Geoffrey van Gent, Erik van der Schaaf, Hossein Ghanbari, de jarige Dennis Borst en Steven Ottevanger. Dit zevental kreeg het publiek in sporthal De Basis stil met prima spel.

De thuisploeg kwam er amper aan te pas. Het einde van de eerste set werd bereikt via een uitgeslagen aanval en de winst van set twee kwam tot stand via een slim balletje van Van Gent. ‘Ik was wel nieuwsgierig hoe het zou gaan na Montpellier. Vrijdag hadden we goed getraind en we begonnen furieus aan de wedstrijd. We speelden tot halverwege de tweede set erg goed, daarna sloop langzaam de nonchalance er wat in’, aldus Taaij na afloop.

Vervolgens ging het plotseling een stuk minder. De servedruk viel weg en aanvallend werd de ene na de andere fout gemaakt. De overtuiging verdween in rap tempo. ‘In deze set was het passend nog wel oké, maar we maakten 11 aanvalsfouten en dat zijn er veel te veel’, stelde Taaij na afloop vast. Een 8-3 achterstand vormde de opmaat voor het verloop van set 3. Sliedrecht ging er langzaam weer in geloven en liet vooral een veel betere serve zien dan in het begin. Daardoor kwam SAMEN. Lycurgus passend meer onder druk en dat ging ten koste van de aanval. Toch werd vanaf een 16-9 achterstand de inhaalrace nog ingezet. Toen Ottevanger een stop aan de andere kant zomaar op de grond zag vallen werd het 18-16 en leek de spanning terug.  Zover kwam het niet. Twee uitgeslagen ballen, een geblokte aanval en een netfout verder stond het 22-16. Niet veel later ging de set met 25-19 verloren.

In set 4 was de controle er aanvankelijk weer met Frits van Gestel op de plek van Van der Schaaf. Een ace van Tuinstra, zijn achtste in totaal, betekende een 8-11 voorsprong. Niets aan de hand, maar toch werden zomaar vijf punten op rij prijsgegeven; 16-14. Het lukte niet om de tegenstander te stoppen. Op 19-15 kwam Collin Mahan Tuinstra vervangen. Tuinstra maakte in totaal 24 punten, waarvan 18 in de eerste twee sets. Vervolgens maakte Sander Scheper, die Ghanbari was komen vervangen na een werkelijk schitterende rally 19-17. Maar het lukte niet om door te drukken. Via 22-17 sloeg Wessel Anker het setpoint binnen en moest een vijfde set een beslissing brengen.

In deze barrage stond SAMEN. Lycurgus weer als een huis. Gortzak serveerde sterk. De spelverdeler noteerde aan het begin een ace; 1-3. En pas bij 7-1 maakte hij een servefout. Toen Perinar, die halverwege de derde set Van Gent was komen vervangen 8-2 maakte was duidelijk dat de winst alsnog gegrepen kon worden. De thuisploeg kon geen servedruk meer ontwikkelen. Het was na het wisselen van speelhelft een kwestie van uitspelen. Van Gent mocht de laatste serve voor zijn rekening nemen en de volgende aanval kon hij op fraaie wijze afmaken; 7-15. Taaij. ‘In de laatste set stonden we er weer en speelden we zoals in het begin met overtuiging. Het was ook goed om Frits weer ritme op te laten doen met het oog op wat allemaal nog gaat komen.’

Zo werd het een wedstrijd met twee gezichten, waarin SAMEN. Lycurgus het zichzelf onnodig moeilijk maakte. De reguliere competitie wordt volgende week zaterdag afgesloten met een thuiswedstrijd tegen VoCASA.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus