Robbert Andringa: “zó’n uitschakeling met Oranje mag nooit weer gebeuren”

Geschreven door: Paulien Schoonhoven

Hij is weer terug in het Sportcentrum van het Alfa-college waar hij vanaf vandaag weer aansloot bij de trainingen van Abiant Lycurgus. Robbert Andringa was drie weken “op pad” met Oranje. In een poging om zich met Nederland te plaatsen voor de Olympische Spelen volgende zomer,  “the road to London” zeg maar.
Die leidde via het Pre-Olympisch Kwalificatietoernooi in Kroatië. Het bleek direct het eindstation van het Nederlands Volleybalteam. Oranje werd al in de poulefase van het toernooi uitgeschakeld na twee nederlagen tegen Finland en Kroatië. Voor Andringa een bijzondere ervaring, maar niet alleen een met negatieve herinneringen. ”De uitschakeling was natuurlijk een enorme teleurstelling en vooral de manier waarop. Iets waar we niet op hadden gerekend” klinkt de teleurstelling nog door uit de mond van de Lycurgusaanvoerder. “Maar die drie weken met Oranje heeft me ook goed gedaan. In een omgeving met de beste spelers van Nederland. Ik had niet verwacht al weer zo snel bij de selectie van het nationaal team te zitten”. Zijn uitverkiezing was misschien ook wel een verrassing. Andringa liep immers aan het begin van dit jaar een dubbele beenbreuk op en speelt pas sinds begin van dit seizoen weer. Dat hij nu al weer bij de selectie zit zegt veel over het vertrouwen dat bondscoach Edwin Benne in de jongeling heeft. Dat bleek al tijdens de oefenwedstrijd tegen Slovenië in Groningen, eerder deze maand. Benne prees de instelling van de Lycurgiaan en ziet voor de toekomst veel perspectief in hem.

Hoe die toekomst bij Oranje er voor Andringa uitziet durft hij niet te zeggen:”Er zal nu eerst een evaluatie komen, want de manier waarop we in Kroatië zijn uitgeschakeld moeten we natuurlijk niet weer laten gebeuren (Oranje had in de 4e set vier matchpoints, maar verloor alsnog met 3-2 waardoor de uitschakeling definitief was, red.). Verder kan ik er weinig over zeggen. Ik ben ook niet in de positie om aan te geven hoe het nu verder moet. Daar zijn anderen voor. Maar ik heb wel gemerkt dat trainen en spelen op dit niveau heel goed is voor mijn ontwikkeling”. Andringa speelde niet alleen in de voorbereidingswedstrijden tegen Slovenië mee, maar mocht in Kroatië op een paar cruciale momenten tegen het thuisland in de plaats van Robert Horstink een aantal punten meespelen.

Na terugkomst in Nederland pakt Andringa nu de draad weer op bij zijn club. Vandaag zag hij z’n teamgenoten weer voor het eerst. “Ik ben benieuwd hoe we er voor staan. Het wordt een belangrijke maand met als hoogtepunten natuurlijk de Europese wedstrijden  tegen Chênois Genève en de topper tegen Dynamo. Ik kijk er naar uit”.

De Europese wedstrijden voor de Challenge Cup werpen hun schaduw al vooruit. Op 14 december treedt Abiant/Lycurgus aan in Geneve, terwijl vlak voor de kerst op 22 december de return in Groningen is. Het zal een zware kluif worden tegen de vijfvoudige landskampioen en huidige nummer twee van Zwitserland. Sowieso wordt het een drukke maand, want binnen drie weken moeten de mannen van Ronald Zoodsma ook nog vier competitiewedstrijden afwerken. Door de interland verplichtingen van Andringa werden een aantal wedstrijden uitgesteld en twee daarvan haalt Lycurgus nog voor de kerst in. Zo is er komend weekend een dubbelprogramma met wedstrijden tegen Fusion en SSS. De eerste op zaterdagavond en de tweede op zondagmiddag, beiden in het Alfa-college Sportcentrum.

De aanvoerder van Abiant Lycurgus heeft er in elk geval veel zin in:”Ik verheug me vooral op de Europa Cupwedstrijden. Dat soort wedstrijden is bovendien goed voor de teamspirit. Dat heb ik de afgelopen jaren ook meegemaakt toen we Europa ingingen. Je merkt dat je dan nog meer naar elkaar toegroeit als team. Dat proces gaan we nu ook meemaken en dat is een goede ontwikkeling voor deze groep. We zijn immers nog maar een paar maanden bij elkaar” aldus Andringa.
28-11-2011 20:18

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie