Prachtig debuut Abiant Lycurgus in Champions League met 3-0 zege

Geschreven door: Theo Sikkema

Voor ruim 4.000 toeschouwers heeft Abiant Lycurgus de debuutwedstrijd in de Champions League woensdagavond in MartiniPlaza met 3-0 gewonnen van Dobrudja 07 Dobrich uit Bulgarije. Via de setstanden 26-24, 25-23 en 25-23. De return is volgende week dinsdag. Abiant Lycurgus mag met 3-2 verliezen om alsnog verder te gaan. Elke overwinning betekent sowieso de volgende ronde en bij een 3-0 of 3-1 nederlaag volgt een golden set.

“Geweldig hier voor 4.000 man. Schitterende ambiance en 3-0 winnen, meer kun je niet doen denk ik,” aldus aanvoerder Wytze Kooistra na afloop, om te vervolgen: “De eerste twee sets waren best close en als je dan een belangrijke rol kunt spelen ben je natuurlijk altijd blij. Uiteindelijk maak je de punten als team natuurlijk.” Kooistra speelde in de eerste twee sets een hele belangrijke rol. Spelverdeler Matt West kon veel ballen bij hem kwijt en vaak deed de Drent er iets goeds mee. Coach Arjan Taaij had verder de voorkeur gegeven aan Auke van de Kamp, Mikelis Berzins, Nick Olson, Dennis Borst en Just Dronkers.

De start was uitstekend. Abiant Lycurgus had geen enkele last van plankenkoorts en nam direct het initiatief. Kooistra tekende voor 16-11 en een killblock van Borst betekende 16-11. Daarmee leek de set eenvoudig binnengehaald te worden, maar niets was minder waar. Het werd 20-20 en zelfs 20-21. Het werd 21-21 en via een score van Kooistra en een driemansblok met Berzins als blokkeerder werd het 23-21. Uiteindelijk was het derde setpoint voldoende. Bij 24-22 produceerde Kooistra eerst een servefout, waarna Triton Lapkov een ace produceerde. Een servefout luidde het derde setpoint in en Berzins maakte het af.

De tweede set verliep vergelijkbaar. Kooistra bleef veelvuldig scoren en Abiant Lycurgus was de bovenliggende partij. Ook in deze set leek de marge groot genoeg om ruim te winnen. Olson noteerde met een score vier setpoints 24-20. Toch werd het nog 24-23 en het was Borst die met een middenaanval de bal bekeken in het open veld bij de zijlijn binnen sloeg. De volgende set kende een duidelijk ander verloop. Het begin was slap. West had meer moeite om goede set-ups weg te leggen en Kooistra kwam minder eenvoudig tot score. Dat zorgde ervoor dat de gasten de leiding namen en bij 16-22 setwinst voor het grijpen hadden.

West dacht daar anders over. Hij sloeg vanaf de servicelijn drie aces binnen en was verder serverend zeer sterk. De Amerikaan sloeg zeven punten op rij binnen. Hiermee kwam Abiant Lycurgus uit geslagen positie terug en het was Kooistra die de bal via het blok uitsloeg, waardoor een 3-0 overwinning een feit was. Vooral dankzij West in de slotfase: “Ik wist dat we deze set moesten winnen en er kwam iets over me om dit op dat moment te doen. Ik moest met een strategie komen en dat plan heb ik uitgevoerd.” De reactie van coach Taaij was ook duidelijk: “We wisten op voorhand van de informatie die we hadden dat we een goede kans zouden hebben. Er was maar één belangrijke voorwaarde noodzakelijk en dat was zelf goed spelen. Dat hebben we in de eerste twee sets redelijk tot goed gedaan. In de derde set waren we niet goed. Ze hadden een paar aanpassingen gedaan, waardoor ze blokkerend beter waren en wij minder makkelijk tot scoren kwamen. Gelukkig liet Matt zien waartoe hij in staat is.” (foto’s JK Beeld)

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD