Ouders Joe Klein thuis tussen hardcore Lycurgianen

Geschreven door: Paulien Schoonhoven

“Yes, I feel excited. Ik denk dat ze straks in vier sets winnen.’’ De voorspelling van Joe Klein senior komt niet helemaal uit, maar voor hem en partner Lila Gruber kan het uitstapje met de harde supporterskern van Abiant Lycurgus niet kapot. Het Amerikaanse echtpaar zit midden in de luxe touringcar van Drenthe Tours, die het ruim 40-koppige gezelschap naar sportcentrum Rozengaarde in Doetinchem vervoert. Daar gaan ‘we’ overduidelijk met 3-0 ten onder, want de cijfers liegen niet: 25-16, 25-17 en 25-17. Op de volgepakte tribunes treft de familie Klein onder meer de ouders van Jake Wiens, die het team ondanks zijn achillespeesblessure trouw is gebleven. Vader en moeder Wiens zijn per auto naar de Gelderse Achterhoek afgereisd.

Direct na afloop van de wedstrijd stoppen we vooral op verzoek van de vele vrouwelijke aanhangers bij de Mac. Daar tanken de meesten alweer vertrouwen en inmiddels kijken ze vol vertrouwen naar paasmaandagmiddag. Dan trekken de Lycurgianen de balans vanaf 16.00 uur gewoon weer recht, luidt de algemene teneur. Ook Joe Klein senior (50) en Lila (53) zijn vol goede moed. In thuisstaat Minnesota (5 miljoen inwoners, tijdsverschil zeven uur) zullen ze aan de computer gekluisterd zitten, want de dag na de oorwassing in Doetinchem hebben ze voorlopig afscheid van zoon Joe genomen. Ruim anderhalve week hebben zijn parents op Nederlandse bodem vertoefd. Ze rijden onder meer naar de Duitse stad Oldenburg, waar verre familie huist. Prettig overnachten doen Joe senior en Lila in het Groninger Hampshire Hotel, dat Abiant Lycurgus een warm hart toedraagt.

Bijna twee jaar eerder verblijven Joe senior en Lila in Zweden, waar hun nu 25-jarige zoon dan in de omgeving van Helsingborg actief is. ,,Europeanen zijn vriendelijke mensen. Verder heb je hier veel history’’, zoals Lila het uitdrukt. Met ‘slechts’ 160 jaar heeft hun landelijke woonplaats amper geschiedenis. Bekendste stad van Minnesota is Minneapolis (geboorteplaats van popster Prince), terwijl Saint Paul de hoofdstad is. Joe senior verdient de kost als supervisor in een soort designbedrijf. De moeder van de aimabele Lycurgus-midspeler is werkzaam als accountant. Junior gaat na zijn sportieve carrière aan de slag als bioloog. Bovendien is hij volgens Lila voornemens om volleybaltrainer te worden. Hij speelt trouwens pas zes à zeven jaar, want pas als student toucheerde de exact 2 meter lange Lycurgus-blokkeerder zijn eerste (volley)bal. In Groningen heeft hij het naar de zin, maar of junior de Martinistad trouw blijft weten zijn verwekkers nog niet. In de bus onderhoudt het vriendelijke duo zich onder meer met voorzitter Cees Jan Gieskes, de bestuursleden Hans Buissink (in zijn element als reisleider) en Rob Birza, de ouders van Steffan Hebbink, de moeder van Robbert Andringa en fotograaf Harry Pinkster.
Wellicht zien we Joe Klein senior en echtgenote Lila ooit nog terug in Groningen.

Tekst: Wessel Aslander
Foto’s: Harry Pinkster

 

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie