Opnieuw puntverlies Abiant Lycurgus na 3-2 zege op Taurus

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus heeft zaterdagavond een lastige week afgesloten met een 3-2 zege op SV Land Taurus uit Houten. De setstanden in het Alfa-college Sportcentrum waren 23-25 25-20, 25-15, 22-25 en 15-9. Het puntverlies betekent dat Abiant Lycurgus in theorie gezakt is naar de derde plaats in de Eredivisie. De achterstand op koploper Draisma Dynamo bedraagt nu drie punten.

De eerste set verliep heel stroef. Aanvoerder Wytze Kooistra, Bryan Fraser, Mikelis Berzins, Nick Olson, Dennis Borst, Matt West en Just Dronkers kregen in het begin geen grip op de gasten. Taurus stond steeds een paar punten voor. Toch slaagde de thuisploeg erin om een 20-17 achterstand om te zetten naar 22-22 dankzij drie punten op rij van respectievelijk Kooistra, Fraser en Berzins. Bij 23-23 maakte Fraser een cruciale technische fout, waarna het eerste setpoint via Dylan Boerefijn benut werd.

De tweede en derde set lieten een Abiant Lycurgus zien dat steeds beter ging spelen. Er kwam energie in de ploeg en de overtuiging was terug. Fraser tekende voor 18-15, waarna de stand vrij snel naar 21-16 getild werd via onder andere een mooie doortikbal van West.  Vervolgens werd pas het derde setpoint benut doordat ze bij Taurus zo aardig waren om de bal uit te slaan.  In set drie werd halverwege een beslissende voorsprong genomen. Van 10-9 werd het 18-13. Het achttiende punt via een fraaie aanval van achter de driemeterlijn door Berzins. Bij 24-15 blokte Kooistra zijn ploeg naar een 2-1 voorsprong in sets.

Daar waar iedereen dacht dat Abiant Lycurgus met dezelfde energie de lijn doortrok kwam bedrogen uit. Er kwam zand in de machine. En niet zo’n beetje ook. Het werd zelfs 10-15.  Toen kwamen Sam Gortzak en Stijn van Schie binnen de lijnen voor West en Kooistra. Taurus ging fouten maken en sloeg tussen 13-17 en 16-18 vier van de vijf aanvallen uit. Een ace van Van Schie betekende 17-18. Het geloof kwam terug. Berzins scoorde 20-20 en een buiten de antenne geslagen bal van Jelle van Jaarsveld betekende de eerste voorsprong in de vierde set; 21-20. In plaats van erop en erover sloeg de vertwijfeling toe. Een stopfout van Berzins zorgde voor 21-23 en daarmee glipte de set en de volle drie punten Abiant Lycurgus uit handen. De laatste serve ging via het net en bezorgde Nick Olson zoveel problemen dat zijn uiterste redding door Gortzak niet meer te verwerken was.

Set vijf was feitelijk een formaliteit. Het stond in no-time 8-3 en een blok van Fraser zette zelfs 14-6 op het scorebord. Taurus werkte nog een aantal matchpoints weg, maar een serve fout betekende dat Abiant Lycurgus de vijfde en beslissende set met 15-9 won. Aanvoerder Wytze Kooistra keek na afloop met gemengde gevoelens terug: ” We sluiten wel goed af met goed spel en hoe we willen spelen denk ik. Dat zou ons weer een boost moeten geven en ons een beetje weer op de rit zetten. We trainen hard momenteel. Misschien wat vermoeidheid wat gepaard gaat met een beetje onzekerheid. Dan moet je juist geen stapje terug doen, maar een stapje extra zetten. Aan het einde van de vierde set moet de overtuiging er zijn om het af te maken, maar dan zie je onzekerheid. Daar moeten we aan werken. Los van hard trainen moet er een bepaalde groei zijn qua persoonlijkheid.”

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus