Opnieuw eenvoudige 3-0 competitiezege voor Abiant Lycurgus

Geschreven door: Theo Sikkema

Binnen een uurtje was Abiant Lycurgus zondagavond klaar in de thuiswedstrijd tegen Coolen -Alterno uit Apeldoorn. In het Alfa-college Sportcentrum ging de ploeg van coach Arjan Taaij steeds beter spelen en won het duel tegen de nummer tien van de Eredivisie via 25-19, 25-18 en 25-9 met 3-0. Abiant Lycurgus blijft koploper met 38 punten uit 13 duels.

Alle spelers, behalve de goed van een pinkbreuk herstellende Niels de Vries en Dennis Borst, kregen speeltijd. Taaij begon, behalve Borst, met de spelers die woensdag uitschakeling tegen Levski Sofia niet konden voorkomen. Aanvoerder Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Bryan Fraser, Nick Olson, Sander Scheper, Matt West en Just Dronkers stonden op de vloer toen de eerste bal geslagen werd. “Ik ben ook heel tevreden over hoe de spelers die er gaandeweg de wedstrijd inkwamen zich gemanifesteerd hebben. De enige manier om te laten zien dat je erin hoort, is het in de wedstijden te laten zien en dat hebben ze allemaal gedaan , dus dat is mooi,” aldus coach Taaij na afloop.

Het kostte alleen in de eerste set enige moeite om de gasten, die strijden tegen degradatie, af te schudden. Bij 12-11 kwam Mikelis Berzins in de ploeg voor de geblesseerde Van de Kamp. De aanvaller had problemen met zijn linker kuit naar het zich liet aanzien. Bij 14-13 sloeg Abiant Lycurgus een gaatje naar 17-13 via scores van onder andere Kooistra en Berzins. Een geslaagde aanval van de drie-meterlijn van Fraser betekende 20-15. Het veelvuldig scoren via de pipe was één van de doelen voor deze wedstrijd en dat kwam goed uit de verf. Deze vaak spectaculaire aanvalsvorm werd regelmatig ingezet door spelverdeler West. Kooistra sloeg met een machtige smash langs het blok het tweede setpoint binnen.

Een slim doortikballetje van West zorgde voor een 9-5 voorsprong in set twee. Daarmee was de toon gezet. Bij 13-7 kwam Stijn van Schie binnen de lijnen en mocht Kooistra de rest van de wedstrijd vanaf de kant toekijken. De aanvoerder ging met een aanvalspercentage van 75 procent het veld uit. En bij 21-14 kreeg Tjerk Dercksen speelminuten. Fraser, ook een percentage van 75 procent, mocht naar de kant. De tweede set eindigde wat rommelig. Een via het blok uitgeslagen bal betekende het einde van de tweede set.

Set drie was in zestien minuten gespeeld. Van serieuze tegenstand was geen sprake meer. Abiant Lycurgus viel naar hartenlust aan en had de aanval van Alterno blokkerend volledig onder controle. Nadat Sam Gortzak vanaf 6-1 het spel mocht verdelen werd het verschil qua stand alleen maar groter. Van Schie noteerde via het blok 15-5 en Scheper joeg de bal nog maar eens door het midden om er 18-7 van te maken. De Drent scoorde daarop aansluitend twee keer via het blok. Bij 24-8 was het eerste matchpoint een feit. Scheper serveerde eerst nog een keer in het net, maar vervolgens maakte Van Schie, aanvallend 62 procent, het af.

” De laatste set was zeker goed. Verder wilden we vandaag veel in het midden en in de pipe investeren en dat hebben we gedaan. Tegen Sofia bleek ook dat het nog zeker geen automatisme is. Dat moeten we verder uitbouwen en ervoor zorgen dat het onderdeel van ons spel wordt. Zodat we die potentie optimaal kunnen benutten, ” blikte Taaij terug: ” Er is na de uitschakeling in Europa nog één doel over. Het landskampioenschap. De komende weken gebruiken we niet om altijd klaar te zijn voor de volgende competitiewedstrijd, maar om heel gericht bezig zijn met teamontwikkeling. Om straks als het erom gaat er klaar voor te zijn.”