Ongeslagen reeks Samen Lycurgus onderbroken in Doetinchem

Geschreven door: Theo Sikkema

Samen Lycurgus heeft zondag de uitwedstrijd bij Active Living Orion met 3-1 verloren. De setstanden in Doetinchem waren 25-23, 25-22, 22-25 en 25-21. Daarmee komt een ongeslagen reeks in de competitie met acht zeges op rij ten einde. Samen Lycurgus zakt voorlopig terug naar de vijfde plaats in de Eredivisie met 28 punten uit dertien duels.

Een nederlaag in een belangrijke onderlinge confrontatie. Bij winst had Samen Lycurgus Orion op een gat van zeven verliespunten kunnen zetten. Nu is het verschil nog maar één punt. Coach Arjan Taaij vond na afloop dat zijn ploeg voor sinterklaas had gespeeld en veel te weinig had laten zien.

Met Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jaron Spiegelaar en Markus Held begon Samen Lycurgus prima aan de wedstrijd. Geoffrey van Gent ontbrak wegens ziekte. Een 6-2 voorsprong legde aanvankelijk een goede basis voor controle in de set. Blokkerend was het prima op orde. Een blok van De Vries was goed voor 10-7. Vanaf dat moment kwam de thuisploeg steeds dichterbij. Met meer servedruk kreeg Samen Lycurgus het passend lastiger. Vanaf 17-17 viel de beslissing. Een goede servereeks van Stijn Held aan de kant van Orion bezorgde Samen Lycurgus een 22-17 achterstand. Jeffrey Klok kwam Spiegelaar vervangen om verdedigende impulsen en energie te brengen. Een ace van Coenen bracht het verschil nog terug naar 24-22, maar daarna ging een blokkering van De Vries uit.

Verlies in de tweede set was een dure. In het begin was er niks aan de hand en was Samen Lycurgus duidelijk de bovenliggende partij. Met veel variatie, een strakke blokkering en meer servedruk sloeg de score royaal uit in Gronings voordeel. Via Kern werd het 12-8 en een pipe van Coenen resulteerde in 17-10. Vervolgens kwam er zand in de machine. Bij Orion scoorde White vier punten op rij en kwam dichterbij tot 20-18. Op 22-18 leek er nog niets aan de hand, maar aanvallend lukte het niet meer. Maarten Bartels kwam binnen de lijnen voor McCauley, die het lastig had. Vanaf 22-20 maakte Orion vier punten op rij. Kern haalde daarna een puntje terug, maar zijn servefout betekende einde van een set die gewonnen had moeten worden.

In de derde set deed Samen Lycurgus wat het moest doen. Het hoofd erbij houden en rustig blijven. De start was prima. Coenen maakte 10-7 en Hofhuis sloeg met een snelle aanval 18-14 op het scorebord. Een ace van Held was goed voor 21-17. Toch was het nog niet voldoende, want de thuisploeg kwam langszij op 21-21. Het moment om Ferdy van Dijk voor de pass er in te brengen voor Bartels. Daarna lukte het om in de slotfase toe te slaan vanaf 22-22. Eerst De Vries, daarna een pipe van Coenen en uiteindelijk een uitgeslagen aanval na een rally betekende setwinst.

De laatste set leek het aanvankelijk de goede kant op te gaan, maar een 13-10 voorsprong bleek niet voldoende. Aanvallend bleef het te moeizaam gaan en serverend was er te weinig druk. Dat zorgde ervoor dat Orion de overhand kreeg en Samen Lycurgus op een 21-18 achterstand zette. Dat bleek beslissend, want Samen Lycurgus was niet meer bij machte er nog iets uit te persen, waardoor een 3-1 nederlaag niet voorkomen kon worden. Daarmee eindigde de eerste van drie belangrijke wedstrijden de komende week in een deceptie.

Komende woensdag wacht de return in de achtste finale van de CEV-Cup tegen SVG Lüneburg. Aanvang 19.00 uur.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD