Ondanks veel strijd en sfeer verliest Abiant Lycurgus met 3-1 van Maaseik

Geschreven door: Theo Sikkema

Het is Abiant Lycurgus niet gelukt om in de derde voorronde van de Champions League te stunten tegen Noliko Maaseik. De Belgen wonnen met 3-1 in een kolkend Alfa-college Sportcentrum; 19-25, 25-22, 17-25 en 22-25. De return is zondag om 15.00 uur in de Steengoed Arena in Maaseik.

Na afloop werd veel gesproken over de 17-13 voorsprong in de vierde set, waarmee een beslissende vijfde set voor het grijpen leek. Het bleef bij leek, want het glipte de ploeg van coach Arjan Taaij uit handen. Zes punten op rij, grotendeels door eigen fouten kon Maaseik in die fase bijschrijven, waardoor het momentum verdween en de gasten de wedstrijd in vier sets uit de brand konden slepen.

De 1.200 aanwezigen zagen een nerveus startend Abiant Lycurgus, waardoor in de eerste set voortdurend achter de feiten aangelopen werd. Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Stijn van Schie, Niels de Vries, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté begonnen in de basis aan het karwei tegen de Belgische recordkampioen. De maximale achterstand in de eerste set bedroeg acht punten bij 12-20. Toen was al duidelijk dat een verrassende start er niet in zat. Toen Van Gestel een bal uitsloeg was het eerste setverlies een feit.

Het tweede bedrijf liet een ander beeld zijn. De thuisploeg stond vrijwel de hele set aan de goede kant van de score. Allen toen het van 9-7 naar 9-11 ging werd het even kritisch, maar vooral Van Schie en Van de Kamp sleepten de ploeg er in die fase aanvallend doorheen. De blokkering was ook beter op orde, waardoor er meer controle op het spel van Maaseik uitgevoerd kon worden. Dat bracht setwinst. Vanaf 20-20 toonden de spelers koelbloedigheid in de aanval. Kooistra benutte een middenaanval; 23-21. Vervolgens ontstonden er drie setpoints. De eerste ging nog in rook op, maar bij de volgende timmerde Van Schie de bal langs de lijn snoeihard tegen de grond.

De één één in sets leek een mooie impuls, maar het waren de gasten die de regie weer naar zich toe trokken in de derde set. 13-18 was er teveel aan. Taaij probeerde met het inbrengen van Trifon Lapkov en Dennis Borst nog wel impulsen aan zijn team te geven, maar het verschil was te groot. Van Schie maakte nog wel 17-24, maar spelverdeler Jay Blankenau besliste de set tegen zijn oude ploeg. De Canadees speelde de hele wedstrijd evenals een andere oud-lycurgiaan libero Just Dronkers.

In set vier bij 17-13 in het voordeel van Abiant Lycurgus begon de eigen foutenshow. Eerst was er een servefout van Kooistra, daarna sloeg Lapkov twee ballen uit, werd Van Schie geblokt en sloeg de diagonaal ook nog een bal uit. Zes punten op rij en de Belgische vogel was gevlogen. Door eigen fouten werd de regie in de wedstrijd prijsgegeven en dat is eeuwig zonde. De ambiance verdiende een vijfde set, maar het mocht helaas niet zo zijn.

Kooistra herkende de ploeg in de laatste fase niet. ‘ Je hebt ze eigenlijk klem in die fase om 2-2 te spelen en een goede uitgangspositie te creëren om de wedstrijd misschien te winnen. Als er dan zoveel ballen achter elkaar niet ingaan dan denk ik hmmm. Dat herken ik niet zeg maar. Dat zou niet ons team moeten zijn.’ Mora Sabaté had ook zo zijn verhaal. ‘We zijn een beetje gefrustreerd. We hadden gehoopt deze wedstrijd te winnen en hadden daar ook kansen voor, maar de fouten aan het eind braken ons op.’

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD