Nova Tech Lycurgus wint beslisser tegen SSS met 3-1 en gaat naar halve finale

Geschreven door: Theo Sikkema

Na een spannende strijd heeft Nova Tech Lycurgus zich geplaatst voor de halve finale om de landstitel. In Martiniplaza won Nova Tech Lycurgus het beslissende duel in de best-of-three serie tegen Simplex SSS via 21-25, 25-21, 25-22 en 25-21 met 3-1. De halve finale, een best-of-five, begint dinsdagavond in Apeldoorn tegen Draisma Dynamo. De eerste thuiswedstrijd is donderdagavond om 19.30 uur in Martiniplaza.

Het was net als de twee voorgaande duels een meer dan spannende wedstrijd. Nova Tech Lycurgus moest alles geven om de energiek en met veel vechtlust spelende Barnevelders van zich af te houden. In de eerste set gaf de thuisploeg een 16-13 voorsprong uit handen en werkte in de tweede set een 19-16 achterstand weg en in de derde zelfs een 19-15 achterstand. Door op de juiste momenten de goede dingen te doen lukte het om aan de goede kant van de streep uit te komen. Een klap van Kyle McCauley was goed voor vier matchpoints; 24-20 in set vier. Een servefout van Jochem Bloem maakte aan alle spanning een einde. Gevolgd door vreugde en blijdschap na een zinderende reeks duels tegen SSS.

Na het 3-2 verlies in De Meerwaarde zaterdagavond had de technische staf onder leiding van coach Arjan Taaij besloten om de basis op drie plekken te wijzigen. Aanvoerder Sam Gortzak kreeg de voorkeur boven Cole Bogner. Ramon Martinez Gion nam de plek van Kyle McCauley in en op het midden maakte Niels de Vries na drie maanden blessureleed zijn rentree in de basis ten faveure van Luuk Hofhuis. Kay van Dijk, Cole Gillis, Robin Boekhoudt en Jeffrey Klok completeerden de basis. Die begonnen in een eerste set die lange tijd gelijk opgaand was. Beide ploegen zaten direct weer in de strijd van de afgelopen duels en de patronen hoe de teams speelden was snel weer zichtbaar. Na een hersteltijd van minder dan achttien uur moesten de spelers weer vol aan de bak. Niet wenselijk, maar gezien het krappe speelschema noodzakelijk.

Bij een 17-15 voorsprong leek er weinig aan de hand voor de thuisploeg, maar het ontwikkelde zich anders. Op de serve van Hugo van Garderen speelde Nova Tech Lycurgus aanvallend even niks klaar en moest maar liefst acht tegenpunten op rij toestaan. De stand schoof naar 17-23. Het bleek onmogelijk om het tij nog te keren en deze mentale tegenvaller te voorkomen. Het koste vervolgens veel moeite om controle over de wedstrijd te krijgen. Dat lukte in een groot deel van de tweede set ook nog niet. Toen Steijn van den Bos namens SSS 16-19 noteerde doemde een zwart scenario aan de horizon op, maar de bui dreef weg. Dankzij goede scores en opperste concentratie. Vijf killblocks, vier van Boekhoudt en eentje van De Vries, plus een ace van Van Dijk en twee gewone scores van de diagonaal brachten 25-21 setwinst. Knap om in een cruciale fase de score zo te kunnen kantelen.

Een gevoelige tik voor de gasten, maar ze waren nog niet verslagen en bleven alles geven. Nova Tech Lycurgus hield moeite en moest hard voor de punten blijven werken. De slotfase van set drie bracht het volgende cruciale hoofdstuk van de wedstrijd. Deze keer stond Nova Tech Lycurgus met 19-15 achter, waarna de steeds beter spelende Martinez Gion een hoofdrol voor zich opeiste. Door op 17-19 twee onvervalste aces te produceren. Daardoor ging de stand naar 19-19 en via 20-20 naar 22-22. Daarna sloeg Nova Tech Lycurgus met drie punten op rij genadeloos toe. Boekhoudt na een rally, Martinez en een killblock van de aan het eind van de eerste set al ingevallen Cole Bogner waren de makers.

Daarna leek de druk van de ketel en trok Nova Tech Lycurgus de wedstrijd na 7-7 naar zich toe door vier punten op rij te maken. Waaronder twee pipes van de in de eerste set voor Gillis ingevallen Kyle McCauley. Via onder meer een ace van McCauley en een score van de steeds meer op dreef rakende Van Dijk liep de voorsprong op naar 19-12. Toch richtte SSS zich nog één keer op en kwam terug tot 23-20. Verder liet de thuisclub het niet komen. Via McCauley kwamen vier matchpoints op het scorebord, waarna een foutserve van Bloem de rest deed.

Zo was er opluchting en blijdschap bij de spelers van Nova Tech Lycurgus na een spannende en bij tijden moeizame reeks tegen SSS. Veel tijd om te vieren is er niet. De play-off trein dendert door. De eerste halte is dinsdagavond in Apeldoorn voor de eerste halve finale tegen Draisma Dynamo. Aanvang 20.00 uur.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD