Moeizame 3-1 thuiszege op promovendus Zaanstad

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus heeft ook de vierde  competitiewedstrijd van het seizoen in winst omgezet. In het eigen Alfa-college Sportcentrum werd promovendus Zaanstad met 3-1 verslagen; 25-20, 25-17, 22-25 en 25-23. Abiant Lycurgus is na vier duels nog de enige ploeg in de Eredivisie zonder puntverlies.

Het leek na twee sets een gemakkelijke avond te worden, maar vanaf dat moment kwam de klad erin en werd het een strijd waarin Abiant Lycurgus vol aan de bak moest om de volle buit binnen te slaan. Dat gebeurde op een serve van Pascal Hoogstra. De daaruit voortkomende aanval in de vierde set werd uitgeslagen, waarmee de zege een feit was.

Dat het over vier sets zou gaan had niemand na twee sets gedacht. Het begin was aarzelend, maar aanvallend stonden Stijn van Schie, Auke van de Kamp en Frits van Gestel nadrukkelijk hun mannetje. Vooral Van Schie eiste in het begin duidelijk de hoofdrol op. De diagonaal was amper te stoppen. Van Gestel koos regelmatig voor tactische ballen, waar de passer-loper regelmatig succes mee had. Na 25-20 in set 1 joeg Niels de Vries het eerste setpoint van de tweede set door het midden hard tegen de vloer. Een ruime setzege met af en toe mooie scores.

Ook in de derde set leek er aanvankelijk niet zoveel aan de hand. Op 14-12 had spelverdeler Sam Gortzak een belangrijke redding door de bal al bijna over de reclameborden nog in het spel te houden. Niels de Vries beloonde dit door uiteindelijk met een blok het punt te maken. De marge van drie punten bleek onvoldoende voor een zege in straight sets. Daar was Lesley Kef van de gasten mede verantwoordelijk voor. Hij kwam aan serve en sloeg op 21-20 voor Abiant Lycurgus twee aces. Vervolgens werd Van Schie geblokt. Dat betekende 21-23. Er werd nog één punt gemaakt, waarna Zaanstad aan het langste eind trok.

In de vierde en laatste set zorgde Van Schie met een ace voor 15-10 en een killblock van De Vries zette 17-12 op het scorebord. Toch werd het zo nog maar weer 19-19. Toen besloot coach Arjan Taaij om Carlos Mora Sabaté te brengen om de boel vlot te trekken. Dat lukte vanaf 22-22. Een mooie score van Van Schie betekende setpoint op 24-23. Dat bleek voldoende om het af te maken.

Een naar moment deed zich voor aan het einde van de eerste set. Libero Mattson kreeg bij het laatste punt een bal vol tegen zijn gezicht. De Canadees kon aanvankelijk geen licht verdragen en klaagde over duizeligheid. Uiteindelijk vertrok hij met een meer dan stevige hoofdpijn naar huis. Het is afwachten wat de ernst is. Mogelijk is sprake van een hersenschudding.

Voor Van de Kamp was het een leerzame wedstrijd. ‘ Het was een moeilijke pot. Zaanstad speelde goed en wij waren minder. Ik vind het wel leuk dat je uitgedaagd wordt. Tegen Maaseik gaat het ook close worden. Dan is het goed om op dit soort momenten te leren. Hoe sta ik er bij op 24-23. Dat is eigenlijk alleen maar positief. Ik denk dat je hier meer van leert dan vijf keer drie nul winnen.’

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD