Met opgeheven hoofd uit Europa

Geschreven door: Theo Sikkema

SAMEN. Lycurgus heeft de huid duur verkocht in de Europese return in de achtste finale van de Challenge Cup. In een met 900 toeschouwers bijna uitverkocht Alfa-college Sportcentrum verloor SAMEN. Lycurgus met 3-1 van Montpellier Castelnau UC. Dat was onvoldoende om het 3-0 verlies van twee weken geleden goed te maken. De setstanden waren 20-25, 25-22, 14-25 en 26-28.

Cruciaal was de fase aan het begin van de derde set. De thuisploeg had de tweede set op schitterende wijze weten te winnen door met Bennie Tuinstra aan serve 6 punten op rij te maken vanaf 19-22. De energie zat er helemaal in, maar het lukte niet om dit bij de start van set 3 door te zetten. Passend bleef het op orde, maar aanvallend werden de kansen niet benut. De gasten bleven immer ijzig kalm en zo gauw SAMEN. Lycurgus de teugels iets liet vieren sloegen de Fransen direct toe. Het stond in no-time 2-9. In de wetenschap dat met 3-0 of 3-1 gewonnen moest worden om een Golden set eruit te slepen was toen snel duidelijk dat de gewenste uitslag net een brug te ver was.

Vanaf het begin zat de ploeg van coach Arjan Taaij goed in de wedstrijd. Het plan was met volle risico en lef spelen. De energie en focus was er direct. Naast Tuinstra begonnen Mitch Perinar, Collin Mahan, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held aan het duel. Gesteund door onder meer een grote groep jeugdspelers van Lycurgus en studenten van Donitas was de sfeer in de hal direct een prettige. De goede start bracht een 13-10 voorsprong, waarna bij Montpellier Javier Augusto Gonzalez Panton aan serve kwam. De Cubaan bracht de verdediging van SAMEN. Lycurgus in grote problemen. Zeven punten later was het 13-17. Via Mahan werd het nog 18-21, maar verder kwam het niet. De gasten lieten het niet aanbranden en trokken de set naar zich toe.

De volgende set bracht de wedstrijd tot een kookpunt. De thuisploeg begon weer overtuigend en nam een 12-10 voorsprong, maar dat leek te weinig. Net als in de eerste set trokken de Fransen het initiatief weer naar zich toe. Het werd zelfs 15-19. Met Geoffrey van Gent in de ploeg voor Perinar en Sam Gortzak voor Held kwam nieuwe energie vrij. Van Gent maakte direct een paar punten en vanaf 19-22 lukte alles. Tuinstra serveerde als een malle en maakte twee heerlijke aces op rij waardoor het 24-22 werd. Op setpoint sloeg Montpellier de aanval uit; 25-22. 1-1 in sets en nog steeds in de race.

Het begin van de derde set is reeds verteld. Na de 9-2 achterstand ebde het geloof in en stunt een beetje weg. Het was repareren wat nog mogelijk was. Via 7-13 en 12-22 was helder dat Montpellier geen zin had om het zichzelf moeilijk te maken. De set werd zo snel mogelijk binnen geharkt; 14-25.

In de laatste set had SAMEN. Lycurgus alle mogelijkheden om er nog een beslissende vijfde set uit te slepen, maar slaagde daarin niet. Erik van der Schaaf had in deze fase Tuinstra afgelost. Een setpoint op 26-25 kon niet verzilverd worden, waarna Montpelllier met drie punten op rij doordrukte en de wedstrijd met 3-1 naar zich toe trok. SAMEN. Lycurgus liet zien nog steeds groeiende te zijn. Als met energie, lef en overtuiging gespeeld wordt is de ploeg tot veel in staat. De eerstvolgende uitdaging is de bekerfinale komende zondag in de Maaspoort in Den Bosch. Vanaf 13.00 uur is Draisma Dynamo de tegenstander.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus