Met moeizame bekerzege naar kwartfinale

Geschreven door: Theo Sikkema

SAMEN. Lycurgus heeft zondag met de nodige moeite de kwartfinale van het bekertoernooi bereikt. Taurus werd in het Alfa-college Sportcentrum met 3-0 (25-19, 25-23, 25-23) verslagen. In de volgende ronde is AVV Keistad uit de Topdivisie op zaterdag 21 december in Amersfoort de tegenstander.

Het was een aparte wedstrijd. In alle drie de sets ontbrak aan het begin steevast de scherpte en energie. Coach Arjan Taaij vatte het na afloop bondig samen. ‘Ik vond het inspiratieloos en het sprankelde allesbehalve. Iedere set begonnen we heel stroef.’ Toch werd het 3-0. Dat had deels met de tegenstander te maken. De gasten waren niet in staat om het in fases uit te spelen. Zeker aan het eind van de tweede set. Taurus stond met 23-19 voor, maar SAMEN. Lycurgus sleepte de set alsnog uit het vuur. ‘Het positieve is dat als we richting de twintig gaan we wel hele goede dingen hebben laten zien. En iedere keer de set weer hebben kunnen omdraaien. Dat is wel heel positief. Hoe wij het boven de twintig hebben gedaan toen kwamen zei er niet meer aan te pas,’ aldus één van de aanvoerders Sam Gortzak.

Zo’n 250 toeschouwers gingen er eens even goed voor zitten. Ze zagen dat Collin Mahan, Erik van der Schaaf, Geoffrey van Gent, Sander Scheper, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held deze keer de basis vormden. Deze zeven zouden als geheel het einde van de wedstrijd niet halen, omdat er in de tweede set ingegrepen moest worden om een stroef draaiend geheel vlot te trekken. In set één was de start bijzonder vlakjes. Dat vertaalde zich in een snelle 8-3 achterstand. Vanaf het begin werd Dylan Boerefijn aan de kant van Taurus volop in stelling gebracht. In de eerste set lukte het vrij snel om de zaak te kantelen. Het werd via Van Gent 14-14 om vervolgens de eerste set op de kant te trekken. Van Gent maakte 23-18 en een geslaagde drie-meter aanval van Van der Schaaf betekende vijf setpoints. Een technische fout, twee keer spelen, aan de kant van Taurus zette een streep onder de eerste set.

De tweede set liet qua weg te werken afstand het meest extreme beeld zien. Halverwege stond het 11-17 in het nadeel van SAMEN. Lycurgus. Kort daarvoor was Bennie Tuinstra Mahan komen vervangen. De Amerikaan had moeite om in het spel te komen. Bij 18-22 kwamen Sam Gortzak en Mitch Perinar binnen de lijnen voor Held en Van Gent. Bij 19-23 leek het pleit van de set beslecht, maar het pakte anders uit. SAMEN. Lycurgus ging even flitsen en sleepte de set nog uit het vuur. Perinar met een goede score. Borst met twee killblocks, wat zich vertaalde in 24-23. Juist op dat moment sloeg Boerefijn, die in de tweede set bijna alles raakte, een bal tussen het blok door buiten de lijnen. Zo stond het 2-0 in sets, terwijl het gewoon 1-1 had moeten staan.

Een ezel stoot zich over het algemeen niet twee keer aan dezelfde steen, maar SAMEN. Lycurgus wel. Het bleef moeizaam gaan. Af en toe flitste het, maar dat was onvoldoende om te spreken van een behoorlijke wedstrijd. Als Tuinstra de ruimte kreeg toonde de passer-loper hoe hard hij kan slaan. Van der Schaaf speelde slim. Op 13-16 kwam Scheper aan serve. Op zijn geheel eigen wijze produceerde de middenman twee aces. Tussendoor blokkeerde Tuinstra nog een bal. Zodoende werd het 16-16. Ook daarna lukte het niet om Taurus definitief af te schudden. De gasten bleven enthousiast zoeken naar kansen. Het gaatje werd uiteindelijk wel geslagen. Een sterk blok van Scheper zette vier matchpoints op het scorebord.

De slotfase was exemplarisch voor het wedstrijdbeeld. Het lukte maar niet om het af te maken. Het ging van 24-20 naar 24-23. Toen vond Scheper het genoeg. Met een ferme knal door het midden maakte hij een einde aan deze ingewikkelde wedstrijd.