Historische avond Abiant Lycurgus; volgende ronde Champions League bereikt

Geschreven door: Theo Sikkema

In Bulgarije deed Abiant Lycurgus dinsdagavond wat het moest doen. Twee sets winnen. De wedstrijd tegen Dobrudja werd met 3-2 verloren maar dat was voldoende om de derde plaatsingsronde te bereiken. Een historisch feit. Nog niet eerder wist een Nederlandse ploeg zover te komen. De setstanden in Varna waren 25-19, 24-26, 27-25, 19-25 en 15-13. Volgende week woensdag 16 november speelt Abiant Lycurgus in MartiniPlaza tegen Noliko Maaseik. Deze Belgische ploeg speelt voor de zestiende keer op rij in de Champions League.

De punten waar coach Arjan Taaij vooraf op gehamerd had als verbeterpunten uit de eerste wedstrijd kwamen ook nu minder goed uit de verf. De servedruk was gedurende de hele wedstrijd onvoldoende en het aanvallende deel over de linkerkant kwam onvoldoende uit de verf. Met Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Mikelis Berzins, Nick Olson, Dennis Borst, Matt West en Just Dronkers in de basis was het begin moeizaam. De hele set werd tegen een achterstand aangekeken. Toen Berzins bij 24-19 afgeblokt werd was de eerste set definitief buiten bereik. De belangrijke tweede set werd na een 21-17 voorsprong bijna nog uit handen gegeven. Het toonde de wisselvalligheid van de ploeg in Bulgarije. Borst met een goed punt en betekende setpoint en Olson maakte het af.

Ook in de derde set waren er volop winstkansen ondanks een 24-21 achterstand. Het werd via Kooistra 25-25, maar eigen fouten zorgden ervoor dat deze set verloren ging. In de vierde set ging het tot 3-3 gelijk op. Daarna kon een gaatje van vier punten geslagen worden en deze marge bleef min of meer in tact. Het werd nog 13-15, maar een paar goeie services en punten van Borst betekende dat het 20-15 werd. Bij deze stand kwam Bryan Fraser binnen de lijnen, omdat Van de Kamp door zijn enkel gegaan was. Fraser viel goed in. De Canadees maakte snel een punt. Een ace van West zorgde voor 23-16 en het alles beslissende punt werd door Kooistra verzilverd.

Daarmee was de vijfde set verworden tot een formaliteit. Coach Taaij was uiteraard in zijn nopjes: “Het is een compliment voor de ploeg om koel te blijven in wat toch veel meer een heksenketel was dan we vooraf gedacht hadden. Gelukkig hebben we het afgemaakt. We hebben historie geschreven en weten nu zeker dat we Europees overwinteren. Dat is Abiant Lycurgus nog nooit gelukt. Maaseik is een grote ploeg met natuurlijk een paar goede Nederlandse spelers, waaronder Rob Bontje. Bovendien is het gemakkelijk te bereizen, dus ik verwacht op zondag 20 november veel supporters van ons in Maaseik.”

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus