Harry (Ly-Cur-Gus) Snuk brengt beleving

Geschreven door: Paulien Schoonhoven

,,Abiant Lycurgus heeft een fantastische vrijwilligersgroep. Daar heb ik veel bewondering voor en dat stimuleert me om door te gaan. Je ziet vaak dezelfde gezichten en dat bedoel ik positief. Net als alle andere vrijwilligers doe ik het helemaal voor niks.’’ Aan het woord is Harry Snuk, sinds 2004 de vertrouwde stem van de noordelijke volleybaltrots. Zijn handelsmerk is de aanmoedigingskreet ‘Ly-Cur-Gus’.

De 63-jarige omroeper (,,Duitsers hebben daar een mooi woord voor: Moderator’’) is een markante man. Sinds 18 jaar woont Snuk in zijn geliefde Paterswolde, waar hij als zelfstandig ondernemer actief is. Naast een adviesbureau runt de elektrotechnicus van huis uit een inspectiebureau. ,,We keuren technische installaties’’, verduidelijkt de man die zo’n 30 jaar geleden de techniek van de Groninger Martinihal (nu Martiniplaza) ontwierp. Anno 2013 is Snuk onder meer belast met de nieuwe indoorskibaan in Roden. ,,Ik heb een vaste, betrouwbare klantenkring’’, klinkt het dankbaar.

Bovenal is de kleurrijke en goedlachse Drent sportfanaat in hart en nieren. Blessureleed noopte hem lang geleden (bij Haren) te stoppen met voetballen, maar de racefiets bleek een meer dan redelijk alternatief. Nog altijd zit de tweevoudige Groninger veldritkampioen bij de veteranen meermalen per week op zijn sportieve fiets.

Zo’n 15 jaar lang genoot de geboren Peizenaar in het Noorden faam als wielerspeaker. De vele criteria, oftewel de rondjes rond kerk en kroeg, waren zijn lust en zijn leven. Snuk riep ook om bij de start van de Giro d’Italia in Groningen (2002). ,,Het mooiste dat ik heb gedaan, maar ook de Special Olympics in Groningen (2000) vind ik een hoogtepunt. De emotie van die mensen was geweldig’’, zegt de medeoprichter van de stichting Pro-WiNN, promotor van het noordelijke wielrennen. In 2004 knapte hij af op de vriendjespolitiek binnen de KNWU. ,,Dat had met geld te maken. De selectie van wedstrijden stuitte me tegen de borst. Ik heb nog wel een brief geschreven, maar nooit meer een reactie gekregen.’’

Speaker Harry Snuk, de stem van Abiant Lycurgus - Foto: Erik Post
Harry Snuk is de markante stem van Abiant Lycurgus – Foto: Erik Post

Abiant Lycurgus is er niet rouwig om, want een betere stemmingmaker kan de Groninger topclub zich niet wensen. In het topsportcentrum van het Alfa-college voelt Snuk zich als een vis in het water. Volmondig geeft hij toe de grenzen op te zoeken. Héél soms gaat de overenthousiaste clubman er over heen. ,,Ik ben nooit te beroerd om Ly-Cur-Gus te roepen. Maar voor een prachtige bal van de tegenstander heb ik ook respect. Het mooie van omroepen vind ik dat je probeert een stukje beleving te brengen tussen sporters die hun best doen en publiek dat daar van geniet. Verder heb ik goede contacten met de leiding van de wedstrijd. Samen zorg je ervoor dat alles volgens protocol verloopt. Ja, ik krijg veel reacties. Het meest van de bezoekende club.’’ Zijn wensdroom spreekt voor zich: Ly-Cur-Gus als Lands-Kam-Pi-Oen.

Tekst: Wessel Aslander

Reacties op dit artikel:

2 Antwoorden op “Harry (Ly-Cur-Gus) Snuk brengt beleving”

Geef een reactie