Geen finale om de landstitel voor Samen Lycurgus na 3-1 verlies in Doetinchem

Geschreven door: Theo Sikkema

Samen Lycurgus heeft zich helaas niet voor de negende keer in de clubgeschiedenis weten te plaatsen voor de finale om de landstitel. In Doetinchem verliest Samen Lycurgus met 3-1 van Active Living Orion via 21-25, 25-23, 24-26 en 23-25. Zo komt er een abrupt einde aan het seizoen.

De teleurstelling was na afloop groot. Zwak begonnen, sterk herstel, maar het toch net niet af kunnen maken. Tranen vloeiden logischerwijs, maar er was ook realisme. In de kampioenspoule en in de competitie niet van de finalisten Draisma Dynamo en Orion weten te winnen en dan is de conclusie een even harde als duidelijke.

Met de vaste basis Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Niels de Vries, jeffrey Klok en Markus Held begon Samen Lycurgus aan het slotakkoord van de kampioenspoule.

In de eerste set liep Samen Lycurgus steeds achter de feiten aan. Een aantal keren een achterstand van een aantal punten weggewerkt, maar nooit echt langszij kunnen komen. Via 10-6 en 12-8 wel de achtervolging ingezet, maar verder dan 15-14 kwam Samen Lycurgus niet. Serverend liep het niet en ook de blokkering kwam onvoldoende uit de verf. Dit in combinatie met de nodige aanvallende problemen kwam er geen controle in de wedstrijd. Vanaf 24-19 kwam Samen Lycurgus nog wel twee punten terug via onder meer een score van Kern, maar setverlies kon niet voorkomen worden; 21-25.

In de tweede set leek Samen Lycurgus kansloos voor setwinst, maar kwam keihard terug. De blokkering begon te lopen en ook serverend was er meer druk in het tweede deel van de set. Bij 16-10 en 20-15 achter leek het gedaan, maar toch stonden de Groningers op. Onder meer De Vries stond op met een paar prima killblocks en McCauley begon scorend beter door te komen. Onder leiding van spelverdeler Tieme de jong die bij een 4-1 achterstand Held was komen vervangen. En Geoffrey van Gent verving Kern op de diagonaal positie. En Maarten Bartels verving Coenen. De slotfase van de set was duidelijk voor Samen Lycurgus. Het was McCauley die het eerste setpunt benutte en de kansen levend hield; 25-23.

De derde set was uiteindelijk de fatale, maar daar leek het lange tijd niet op. Samen Lycurgus trok het spel van de tweede set door en was de betere. Het inbrengen van de wissels in de tweede set zorgde voor ander spel. Zo werd het midden goed gezocht door De Jong. Toen McCauley 20-17 aantekende leek een 2-1 voorsprong in de maak, maar toen het er echt op ging bleek de thuisploeg net iets doortastender. Samen Lycurgus had veel moeite met de serve van Wortelboer. Dat leverde Orion de nodige punten op. Toen Van Gent 23-21 maakte leek het nog steeds de goede kant op te gaan. Drie punten op rij voor Orion veranderde dat beeld. Een eerste setpunt werd nog weggewerkt, maar op de tweede sloeg Van Gent uit zonder onderweg handjes tegen te komen. Zo  liet Samen Lycurgus deze cruciale set door de vingers glippen; 24-26.

De vierde set was er eentje om de baard van de keizer. Samen Lycurgus kwam nog sterk terug van een 20-12 achterstand tot 24-23, maar daarna benutte Orion het matchpoint.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus