Feikje Riedstra enthousiaste teamarts Abiant Lycurgus

Geschreven door: Paulien Schoonhoven

Abiant Lycurgus ontwikkelt zich in menig opzicht tot een professionele organisatie. Zo fungeert Feikje Riedstra sinds het begin van het seizoen 2012-2013 als teamarts. Haar aanstelling mag illustratief voor de ambities van de Groninger volleybaltrots heten. Hoewel op pro-deo basis voor de Stichting Topvolleybal Groningen actief, vat ze haar taak serieus op.

Dát leert ons kennismakingsgesprek met de geboren Friezin. De locatie is een logische: het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In het voormalige Academisch Ziekenhuis Groningen werkt ze op de afdeling sportgeneeskunde, gehuisvest in het Triadegebouw. Ze valt onder de supervisie van Stijn de Bruijn, Bram Bessem (oud-voetballer Be Quick 1887), Hans Zwerver en last but not least Steef Bredeweg. Deze Groninger was in 1996 teamarts van de Nederlandse volleybalmannen, die bij de Olympische Zomerspelen in Atlanta goud haalden. Joop Alberda, een andere Groninger, coachte de legendarische selectie.

Politieamazone te paard
Feikje Riedstra, geboren in 1982, is afkomstig uit Oudwoude (bij Kollum). Als meisje droomde ze ervan politieamazone te paard te worden. Inmiddels vertoeft ze in een heel andere wereld: de medische. Ze studeert al tien jaar en hoopt begin 2014 klaar te zijn. Feikje startte destijds met fysiotherapie dat ze na een half jaar inruilde voor bewegingswetenschappen. Na de succesvolle afronding ging ze aan de Rijksuniversiteit Groningen geneeskunde studeren. Als specialisatie heeft ze gekozen voor sportgeneeskunde.

Feikje Riedstra, teamarts bij Abiant Lycurgus
Feikje Riedstra, teamarts bij Abiant Lycurgus – Foto: Jos Huitema

Zelf nam de sportarts tijdens de zomervakantie van 2012 contact op met Abiant Lycurgus-voorzitter Cees Jan Gieskes, die op zijn beurt de technische staf consulteerde. De kennismaking verliep positief en in de persoon van Feikje Riedstra heeft de titelkandidaat een enthousiaste medicus. De inwoonster van Groningen werkt nauw samen met fysiotherapeut Jochem Dijk die al aanspreekpunt fungeert.

Blessureleed
Zelf volleybalde Feikje alleen op de camping, zoals ze het zelf typeert. Ze beoefende uiteenlopende maar ook spectaculaire takken van sport, zoals skeeleren, schaatsen, kitesurfen, wakeboarden, wielrennen en hardlopen. Deels noodgedwongen geeft ze al 15 jaar training, want regelmatig werd Feikje achtervolgd door blessureleed.

Bij Abiant Groningen voelt ze zich thuis. Ze keurde Jake Wiens na zijn slepende achillespeesblessure en behandelde Dennis Borst, nadat de vlot progressie boekende midspeler door zijn enkel ging. De teamarts wil zich onder meer richten op preventie. Verder wijst ze op het belang van krachttraining en ook voert ze testen uit. Binnen de club wil ze op het medische vlak graag meer structuur aanbrengen. ,,Nu doe ik vooral losse dingen, maar mijn doel is om meer binding met de groep te krijgen. Ik denk bijvoorbeeld aan een keuring voorafgaand aan het seizoen, al zit daar natuurlijk een financieel plaatje aan’’, beseft Feikje Riedstra. ,,Voor Abiant Lycurgus ben ik 24 uur per dag beschikbaar’’, klinkt het geruststellend.

 

Tekst: Wessel Aslander

Reacties op dit artikel:

Een antwoord op “Feikje Riedstra enthousiaste teamarts Abiant Lycurgus”

Geef een reactie