Europees avontuur Abiant Lycurgus voorbij na 3-2 zege op Levski Sofia

Geschreven door: Theo Sikkema

Een “Golden set” had Abiant Lycurgus nodig om de laatste zestien van de Europese CEV Cup te bereiken. Zover kwam het niet woensdagavond in een met 700 toeschouwers gevuld Alfa-college Sportcentrum. Een 3-2 zege op Levski Ball Sofia was ontoereikend. De setstanden waren 25-22, 23-25, 25-20, 20-25 en 15-9.

Het was na de vierde set over en uit. De kansen waren zeker aanwezig om met 3-0 of 3-1 te winnen, waarmee een “Golden set” veiliggesteld zou zijn. Maar een prima eerste set en een 2-1 voorsprong in sets na de derde set konden niet omgezet worden in klinkende munt door de thuisploeg. Zowel in set twee als vier had Abiant Lycurgus grote problemen met Simeon Aleksandrov. De Bulgaar serveerde zo gevaarlijk dat er passend moeilijkheden ontstonden. Dat resulteerde in de tweede set zelfs in een 11-3 achterstand.

Aanvoerder Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Bryan Fraser, Dennis Borst, Sander Scheper, Matt West en Just Dronkers begonnen in de basis en leverden een prima eerste set af. Van de Kamp verzilverde het eerste setpoint. Daarna stokte de machine zomaar uit het niets. De grote achterstand werd nog bijna teniet gedaan, maar verder dan 22-23 kwam het niet. Op het eerste de beste setpoint was het raak voor de gasten. Inmiddels was de lang niet fitte Nick Olson in de ploeg gekomen voor Scheper.

In de volgende set keerde het spelbeeld scorend weer. Abiant Lycurgus nam snel een paar punten voorsprong en hield dat de hele set vast. Borst timmerde door het midden het setpoint binnen. Daarna was het weer de beurt aan Aleksandrov om de boel te ontregelen. Abiant Lycurgus had er weer geen antwoord op, waardoor de verdere Europese ambities van dit seizoen in de prullenbak konden. Vanaf 4-5 ging het snel de verkeerde kant op. 5-10 werd 12-20 en was duidelijk dat een mirakel nodig was om het Europese avontuur nog een vervolg te geven. Dat lukte niet. Een ace van Kooistra betekende nog wel 19-23, maar daarna maakte de aanvoerder een servefout. De gasten hadden twee setpoints nodig en het was uitblinker Akeksandar Kordev die een langere Europese route afsneed.

Dat de vijfde set nog met 15-9 gewonnen werd was feitelijk puur voor de statistieken. Kooistra joeg het matchpoint tegen de vloer, maar dat was als een boer met kiespijn: ” Zij speelden beter dan verwacht, terwijl wij qua niveau wel één van onze betere wedstrijden speelden. In Bulgarije hadden we ook wel kansen, maar daar hebben we het niet afgemaakt.”

Dat was ook een conclusie van coach Arjan Taaij, maar hij had nog meer te vertellen na afloop: ” We hebben statistisch gezien prima gespeeld. Dennis, Auke, Matt en Wytze speelden heel goed, maar we konden hun nummer vijftien (Aleksandrov, red) niet stoppen. 3-2 was voor nu het maximaal haalbare. Eén van onze doelen voor vanavond was revancheren vorige het slechte spel van vorige week en dat hebben we zeker gedaan. In set twee en vier hadden we passend en aanvallend geen goed antwoord. Als je het dan over twee wedstrijden bekijkt is het onvoldoende geweest.”

 

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

27 januari 2022

MKB Accountants VCV Amysoft Lycurgus

30 januari 2022

Numidia TopVolleybal Limburg Amysoft Lycurgus