Er komt een allesbeslissende vijfde finale na 3-1 verlies in Doetinchem

Geschreven door: Theo Sikkema

Het is Abiant Lycurgus zaterdag nog niet gelukt om voor de derde keer op rij landskampioen te worden. In Doetinchem werd de vierde finale met 3-1 (25-21, 14-25, 26-24 en 25-20) verloren van Seesing Personeel Orion. De allesbeslissende wedstrijd wordt zondag om 14.00 uur gespeeld in MartiniPlaza. Kaarten kunnen hier besteld worden.

Gesteund door zo’n 200 fans was er een fanatieke bluearmy aanwezig. Ze lieten zich vanaf het begin goed horen. De thuisploeg was niet onder de indruk en nam het initiatief. Het liep tot 10-9 in de pas, maar daarna sloeg Orion onder aanvoering van Joris Marcelis een gaatje. Coach Arjan Taaij begon met zijn vertrouwde opstelling van de laatste weken. Aanvoerder Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Frits van Gestel, Erik Mattson, Carlos Mora Sabat√©, Niels de Vries en Dennis Borst. Het werd 19-13 voor Orion. Op dat moment was Stijn van Schie al binnen de lijnen gekomen voor Lapkov. Via Borst, Van Gestel en Kooistra werd het nog weer 19-17, maar daarna nam de thuisploeg het initiatief weer. Een stopfout van Kooistra betekende het verlies van de eerste set.

Het tweede bedrijf verliep een stuk positiever. Abiant Lycurgus speelde met veel meer overtuiging en het stond als snel 14-7 in Gronings voordeel. Kooistra zorgde zelfs voor een voorsprong met dubbele cijfers; 20-10. Daarmee was het verschil overduidelijk gemaakt. Alles klopte en de thuisploeg liet het misschien ook een beetje lopen. Feit was dat het initiatief volledig terug was. Via een servefout werd de set beslist. Daarna lukte het niet om het momentum echt door te trekken. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, waarbij Orion verdedigend meer dan goed was. Aanvallend had de regerend landskampioen problemen om de verdediging te doorbreken.

Het was de spannendste set van de vier. Marcelis tekende voor 24-23 en het setpoint, maar Van Schie trok de stand weer gelijk. Vervolgens leek De Vries te scoren, maar zijn blok belandde in de brievenbus, waardoor het opnieuw setpoint voor de thuisploeg was. Van Gestel sloeg in het blok, waardoor de 2-1 achterstand een feit was.

In set vier was het vanaf het begin achter de feiten aanlopen. Een snelle 8-4 achterstand werd nog wel knap weggewerkt. Vijf punten op rij van onder andere Kooistra en Borst zorgde voor de eerste voorsprong in de set. Daarna liep het tot 13-13 in de pas. Juist in de fase daarna ontbrak de overtuiging om door te drukken. Orion maakte een paar punten op rij en dat gaf hen vleugels. Het werd 16-13 en 20-15. Pim Kamps was in die fase de man bij Orion. Er werden nog wel een paar punten teruggehaald, maar een nederlaag in de vierde finale was helaas onvermijdelijk. Een servefout van Kooistra bezegelde dit lot.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus