Eerste plek reguliere competitie een feit voor Abiant Lycurgus na 3-0 zege op Zwolle

Geschreven door: Theo Sikkema

In de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie liet Abiant Lycurgus zaterdagavond zien waarom al het hele seizoen bovenaan staat en de koppositie niet meer uit handen kan geven. De 3-0 zege op Coniche Topvolleybal Zwolle was een hele souvereine overwinning. Met focus, scherpte en prima spel. De setstanden in het Alfa-college Sportcentrum waren 25-19, 25-18 en 25-19.

De landskampioen heeft 45 punten uit 16 duels behaald en heeft zes punten voorsprong op Seesing Personeel Orion.

Het was een extra mooie avond voor Sam Gortzak en Frits van Gestel. Gortzak speelde de hele wedstrijd als spelverdeler en deed dat prima. Van Gestel maakte zijn rentree na een dikke maand blessureleed. Hij speelde als libero, omdat Erik Mattson licht geblesseerd was aan zijn rug. Van Gestel speelde een solide wedstrijd. De basis werd verder gevormd door Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Niels de Vries en Dennis Borst.

In alle drie de sets had Abiant Lycurgus voortdurend controle over wat er gebeurde. Er werd goed geserveerd en blokkerend kon naar hartenlust zaken gedaan worden. In set één ging het tot 7-7 gelijk op. Daarna werd snel een voordelige marge van vier punten opgebouwd. Bij de gasten was de ervaren Jelle Hilarius af en toe lastig. De diagonaal kwam regelmatig scorend goed door, maar dat was lang niet genoeg om Abiant Lycurgus echt tegenstand te bieden. Een ace van Van Schie betekende 22-15. Pascal Hoogstra was in die fase binnen de lijnen gekomen en tekende voor 24-17. Daarna gingen twee setpoints verloren, waarna Hoogstra het afmaakte.

In de tweede set was het opvallend dat Lapkov en Van Schie zich ook nadrukkelijk met het blokkeren gingen bemoeien. Dat leverde regelmatig punten op. Aanvallend kwamen beide passer-lopers af en toe ongenadig hard door. Een killblock van De Vries bracht de stand op 20-15. Kooistra maakte 21-15 en via Van Schie werd het 22-16. Daarna eindigde de set rommelig met veel foute services. Een servefout van Zwolle betekende ook het einde van de tweede set.

Halverwege de derde set kwam Hossein Ghanbari in het veld voor De Vries en de invaller leverde direct zijn bijdrage met een paar mooie scores. Zo blokte hij de score naar 20-14. Op dat moment was al duidelijk dat een 3-0 zege op de borden zou komen. Een ‘lucky’ van Borst, de bal plofte via zijn lichaam nog net in het achterveld, zorgde voor het eerste matchpoint. De laatste rally van de wedstrijd was tevens de mooiste. Beide teams kregen diverse scoringskansen. Uiteindelijk haalde Kooistra de trekker over.

Gortzak was na afloop blij over zijn rol. ‘ Ik ben blij dat ik heb laten zien wat ik kan en ik ben blij dat we als team uitstekend hebben gepresteerd om het zo snel af te maken. Op training laat ik hele goeie dingen zien en nu is het tijd dat ik dat ook in de wedstrijden laat zien. We hebben een lage foutenlast laten zien, dat was een doel van te voren. Daar hebben we Zwolle op gepakt.’

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus