Eerste nederlaag Abiant Lycurgus in kampioenspoule; Orion wint met 3-1

Geschreven door: Theo Sikkema

In de kampioenspoule had Abiant Lycurgus de strijd om de eerste plaats kunnen beslissen. Een zege op Seesing Personeel Orion zou daarvoor voldoende zijn geweest. Het liep anders. Abiant Lycurgus verloor in Doetinchem met 3-1 (25-18, 22-25, 26-24 en 25-22)  en moet de koppositie voorlopig afstaan aan Orion. Orion heeft 22 punten uit 7 wedstrijden. De ploeg van coach Arjan Taaij heeft 20 uit 6 duels.

De slotfase van de derde set was bepalend. Abiant Lycurgus kwam met 20-18 voor en leek goede papieren te hebben om sowieso een punt mee te nemen, maar de marge bleek niet voldoende. Coach Taaij had er aanvankelijk voor gekozen om zijn vertrouwde opstelling van de laatste weken te laten starten; Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Carlos Mora Sabaté en Erik Mattson vormden de basis. Al vrij snel kwamen ook Stijn van Schie en Sam Gortzak binnen de lijnen. In de vierde set speelde Sander Scheper voor De Vries

Coach Taaij was na afloop duidelijk. ‘Het was een goede les voor ons. Het is nog lang geen gelopen race. Als we dat al denken dan kan die gedachte in de prullenmand. Een groot deel van de spelers was er niet klaar voor. De derde set hadden we kunnen winnen, maar maakten ook in die fase teveel verkeerde keuzes. We waren over de hele wedstrijd te slordig en onrustig. Vijftig eigen fouten in vier sets is veelzeggend. Dennis en Erik waren overigens wel in orde en onttrokken zich aan de malaise.’

In de eerste set ging het tot 15-15 gelijk op, maar vervolgens trok Orion een sprintje naar 24-17. Er werd nog een puntje teruggehaald, maar dat was onvoldoende. Na een moeizaam begin in de tweede set, 9-6 achter, ontwikkelde het tweede bedrijf zich positief. Na 10-10 nam Abiant Lycurgus de set in handen om via 19-15 en 23-17 op een ruime voorsprong te komen. Vervolgens werd het toch nog spannend. Orion maakte vijf punten op rij, maar het gevaar werd net op tijd afgewend.

In de laatste set was na 10-10 de controle over de set weg. 17-15 werd 23-17. Bij 24-20 werden nog wel twee matchpoints weggewerkt, maar daarbij bleef het. Na zes zeges dit seizoen op Orion kon er helaas geen zevende aan toegevoegd worden. Joris Marcelis speelde weer eens één van zijn betere wedstrijden en kwam tot 24 punten. Kooistra en Borst maakten namens Abiant Lycurgus ieder 16.

Het gevolg van het verlies is dat Abiant Lycurgus om het maximale thuisvoordeel in de finale van de play-offs wil hebben zich geen miststap meer veroorloven. Ervan uitgaande dat Orion alles wint. Abiant Lycurgus speelt nog thuis tegen SV Land Taurus en Coniche Zwolle. Tegen Advisie SSS en Draisma Dynamo wordt nog op vreemde bodem gespeeld.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD