Eerste halve bekerfinale levert Abiant Lycurgus 3-2 zege op bij Orion

Geschreven door: Theo Sikkema

Het leek een eenvoudige woensdagavond te worden voor Abiant Lycurgus in de eerste halve finale van het bekertoernooi. In Doetinchem werden de eerste twee sets tegen Seesing Personeel Orion eenvoudig gewonnen. Een simpele zege lag in het verschiet, maar het werd uiteindelijk een benauwde 3-2 zege via de setstanden 21-25, 17-25, 25-21, 25-19 en 7-15. De return is op woensdag 24 januari om 19.30 uur in het Alfa-college Sportcentrum.

Het was alweer de vierde keer dit seizoen dat beide ploegen elkaar troffen en wederom bleef de landskampioen aan de goede kant van de score. Het verloop van de wedstrijd was omgekeerd aan dat van afgelopen zaterdag toen het in de confrontatie voor de competitie ook 3-2 werd. Toen kwam de ploeg van coach Arjan Taaij terug van een 2-0 achterstand. Nu slaagde de thuisploeg erin om een zelfde achterstand weg te werken. Dat had Abiant Lycurgus grotendeels aan zichzelf te wijten. Ten eerste viel de servedruk weg en dat speelde de thuisploeg in de kaart.

Hierdoor werden de aanvallen van Orion veel dreigender, waardoor het lastiger werd om ook blokkerend overeind te blijven. De controle over de wedstrijd verdween. Orion werd de baas en deed de wedstrijd kantelen. In de noodzakelijk geworden vijfde set eiste een sterk serverende aanvoerder Wytze Kooistra een hoofdrol voor zich op door met een goede servereeks de voorsprong op 9-4 te brengen. Deze marge was ruim voldoende om de zege mee naar Groningen te nemen. Een servefout aan de kant van Orion betekende dat het bij het tweede matchpoint raak was.

Naast Kooistra startten Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Sander Scheper, Dennis Borst, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté in de basis. Ze hadden allemaal hun goede en minder gelukkige momenten, waardoor van een goede wedstrijd geen sprake was. Getuige ook het setverloop. Na de twee eerste eenvoudig gewonnen sets ging het in de derde tot 9-9 gelijk op. Borst maakte met een mooie middenaanval 17-15, maar verder kwam het niet. De achterstand bleef drie à vier punten, waardoor de set verloren ging. Het vierde bedrijf voltrok zich min of meer via hetzelfde scenario. Blokkerend was het heel ingewikkeld, waardoor de thuisploeg naar hartenlust aanvalskansen kon benutten. Taaij probeerde met het inbrengen van Pascal Hoogsta voor Van Schie en Sam Gortzak voor Sabaté nog wat te veranderen, maar dat lukte niet.

In de vijfde set was het geloof plotseling weer daar. Met overtuiging en vol energie ging de thuisploeg alsnog de bietenbrug op. Kooistra over de vijfde set. ‘Bij iedereen was het besef dat het zoals het in de derde en vierde set ging niet hoeft. We hadden te weinig servedruk en passend stonden we onder druk. Dan moet je wel een beetje riskeren wil je dat weer terugbrengen. Een paar jongens, waaronder ik, hebben dat wat meer geforceerd. Dat pakt goed uit en dan kun je ook snel weglopen.’

Komende zondag om 15.00 uur is de thuiswedstrijd tegen de nummer zes van de Eredivisie het Talentteam Papendal.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

08 oktober 2022

20:00

Sliedrecht Sport Samen Lycurgus

15 oktober 2022

Samen Lycurgus Active Living Orion BESTEL TICKETS