Eerste eenvoudige competitiezege voor Abiant Lycurgus

Geschreven door: Theo Sikkema

De eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen won Abiant Lycurgus zaterdagavond in het Alfa-college Sportcentrum eenvoudig met 3-0 van Advisie SSS uit Barneveld via de setstanden 25-9, 25-21 en 25-18.

De eerste set was bijna perfect. Blokkerend werd bijna iedere bal aangeraakt, waardoor aanvallend steeds weer nieuwe kansen ontstonden. Coach Arjan Taaij en assistent Gerard Smit stuurden Wytze Kooistra, Bryan Fraser, Matt West, Sander Scheper, Mikelis Berzins, Dennis Borst en Just Dronkers als basis het veld in. Auke van de Kamp ontbrak nog wegens een enkelblessure en Nick Olson, die inmiddels zijn werkvergunning op orde heeft, was voor het eerst van de partij.

Voorafgaande aan de wedstrijd werd oud-aanvoerder Dennis van der Veen nog even in het zonnetje gezet. Hij is met ingang van dit seizoen gestopt en ontving een ingelijst shirt met de handtekeningen van alle spelers erop.

In de eerste set stond het snel 13-5, waarna Berzins de score in zijn eentje vanaf de servelijn naar 22-5 tilde. Via 24-9 smaakte Fraser het genoegen om in zijn debuutwedstrijd het setpoint van de eerste set te verzilveren. De Canadees kon terugkijken op een prima wedstrijd: “Ik speelde een degelijke wedstrijd. Het was redelijk gemakkelijk voor ons in de eerste set speelden we heel goed, maar in delen van de tweede en derde set konden ze toch goed bijblijven. Ik denk dat ik in de afgelopen weken mijn basisplaats wel afgedwongen heb.”

Het oppermachtige spel liep door tot ongeveer halverwege de tweede set. Daarna verslapte de concentratie enigszins en dat gaf de gasten de kans om qua score terug te komen. Sander Scheper die aan het net, even als de teruggekeerde Dennis Borst, een puike wedstrijd speelde met een scoringspercentage van 78 procent ( 7 van de 9 aanvallen waren raak) maakte 13-6. Daarna smolt de voorsprong zienderogen en werd het zelfs 19-18 na een fout van Fraser. Verder kwam het niet en zorgde een servefout voor het einde van de tweede set.

Het beeld in de derde set was vergelijkbaar, waarbij de voorsprong nooit meer dan zes punten werd. Een ace van Scheper zette de score op 15-9 en Berzins maakte 17-12. Ondanks dat het nog 17-15 werd bleek de marge voldoende groot om ook de derde set over de streep te trekken om daarmee in 61 minuten de eerste zege van het seizoen te kunnen begroeten. Mikelis Berzins was er blij mee: “We speelden een solide wedstrijd en ik speelde daarin goed mee. De identiteit van┬áhet team begint langzaam vorm te krijgen. Ook vanaf de bank kunnen we prima vervangers het veld in sturen. Onze servedruk werd minder goed, waardoor we qua niveau in de loop van de wedstrijd wat onderuit gingen.”

Coach Taaij tenslotte: “In de eerste set waren we oppermachtig. We gaven veel servedruk en blokkerend kon het niet beter. In de tweede set werd het na de helft minder. Ik praat het niet goed, maar dat komt omdat het te gemakkelijk gaat. Vooral serverend werd het minder. In de derde set vond ik het ook nodig om er bij 19-15 wel even wat van te zeggen, waarna we de set ook eenvoudig binnenslepen. De combinatie van servedruk en sterk blokkeren kwam er goed uit. De eerste anderhalve set waren heel goed.” (foto’s JK Beeld)

 

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD