Eenvoudige 3-0 zege Abiant Lycurgus op SSS

Geschreven door: Theo Sikkema

In de kampioenspoule haalde Abiant Lycurgus zaterdagavond ook in de vierde wedstrijd de volle buit. In het Alfa-college Sportcentrum werd het 3-0 tegen Advisie SSS. De setstanden tegen de formatie uit Barneveld waren 25-20, 25-15 en 25-21. Abiant Lycurgus blijft koploper met 17 punten uit 4 wedstrijden. Volgende week zondag staat de topper tegen Draisma Dynamo op het programma.

Het werd nooit een wedstrijd tussen de koploper en de nummer vier. De gasten grossierden in servefouten. Zeker in de eerste twee sets. In dat deel speelde de thuisploeg volgens coach Arjan Taaij een prima wedstrijd. ‘Daarin haalden we op de side-out een efficiëntie van tachtig/negentig procent. Daar kan ik wel van genieten.’  Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Carlos Mora Sabaté en Erik Mattson waren hier als basis verantwoordelijk voor.

In de eerste set was bij 10-5 en 15-10 als snel duidelijk dat de landskampioen direct de regie nam. Bij 15-10 lag het spel meer dan vijf minuten stil, omdat van achter de jurytafel een opstellingsfout van SSS gezien zou zijn. Dat bleek echter niet waar. De eerste score na het oponthoud was een killblock van De Vries.  Een drie-meter van Van Gestel betekende 19-13. Zo rolde de set richting het einde. Lapkov verzilverde het tweede setpoint. De Bulgaar kreeg ook de kans op het eerste setpoint, maar werd toen nog geblokt.

In de volgende set was het niveauverschil nog groter. Een serveserie van Mora Sabaté leverde een 5-0 voorsprong op. Van Gestel tekende met een drie-meter voor 13-7. Met Van Gestel is ook direct een speler genoemd die de laatste weken steeds beter op dreef is na zijn blessure. De voorsprong liep steeds verder op. Mede dankzij een paar aces van Van Gestel en Lapkov. De ace van Lapkov betekende tien setpoints. De eerste ging verloren en bij de tweede deed Langevoort iets wat zijn medespelers ook heel vaak deden; fout serveren. Dat betekende dat de tweede set simpel richting Abiant Lycurgus ging.

Vervolgens werd het allemaal een tikje minder. In de derde set was er wel steeds een paar punten voorsprong. Het maximale verschil was vijf. Stijn van Schie, halverwege de tweede set in het veld gekomen voor Kooistra, was vlijmscherp en hamerde 22-17 tegen de grond. Van Schie zorgde ook voor het eerste matchpoint; 24-20. Uiteindelijk was het Van Gestel die het afmaakte met een venijnige uithaal.

De Vries concludeerde na afloop dat het nog wel iets beter had gekund. ‘ We hebben niet heel goed spel gespeeld. Met name serverend hadden we wat meer fouten dan normaal, maar aanvallend waren we wel heel sterk in de eerste sets en blokkerend vond ik het ook wel redelijk.’ Coach Taaij is tevreden voor nu. ‘Ik denk dat we er goed voorstaan. We hebben scherp wat onze bedoelingen zijn. Plaatsen voor de finale en die winnen. Dat betekent dat je elke wedstrijd en training scherp moet zijn. Dat zie je denk ik wel terug in hoe we spelen.’

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus