Een snelle 3-0 zege in Kosovo brengt volgende ronde stap dichterbij

Geschreven door: Theo Sikkema

Geen moment kwam Abiant Lycurgus woensdag aan het begin van de avond in de tweede voorronde van de Champions League. In Kosovo werd KV Luboteni eenvoudig met 3-0 verslagen. De setstanden waren 25-16, 25-19 en 25-13. De return is volgende week donderdagavond om 19.00 uur in MartiniPlaza.

Abiant Lycurgus speelde in een met een paar honderd toeschouwers zeer matig gevulde Bill Clinton sportpaleis een solide partij en stond vrijwel de hele wedstrijd aan de goede kant van de score. Coach Arjan Taaij vond dat de ploeg pas na anderhalve set ging draaien. ‘ In die fase was de foutenlast te hogen. Van de negentien fouten in totaal, maakten we vijftien in die periode.’

Smet op de wedstrijd was dat Trifon Lapkov halverwege de tweede set door zijn enkel ging en noodgedwongen vroegtijdig naar de kant moest. De ernst van de blessure is nog niet bekend.

De basis bestond uit Stijn van Schie, Frits van Gestel, Trifon Lapkov, Niels de Vries, Sander Scheper, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté.  Voor de geblesseerde Lapkov kwam Auke van de Kamp binnen de lijnen. Aan het begin van de derde set maakte Wyzte Kooistra zijn opwachting. Van Gestel ging voor hem naar de kant. En bij 16-10 in de laatste set mochten Sam Gortzak en Hossein Ghanbari het afmaken als vervangers van Sabaté en Scheper. Ook Nijeboer mocht zijn Europese debuut maken. Pascal Hoogstra en Dennis Borst zijn herstellende van blessures en kwamen niet in aktie.

Over het geheel genomen draaide de middenaanval op volle toeren. De Vries en Scheper konden naar hartelust hun gang gaan en maakten daar ook veelvuldig gebruik van. De Vries was in zijn eentje goed voor zeven killblocks. Na de veelzeggende cijfers van 25-16 in de eerste set stond er ook in het volgende bedrijf geen maat op Abiant Lycurgus. Een ace van Sabaté betekende setpoint en na een blokkering die uit ging, maakte Scheper het door het midden doeltreffend af.

De enige rimpeling van het vlakke water openbaarde zich aan het begin van de derde set. Daarin duurde het even om afstand te nemen, maar onder meer een sterke servereeks met een ace van Van de Kamp zorgde ervoor dat het na een 9-8 achterstand in rap tempo 16-10 stond in het voordeel van de landskampioen. En nadat Van Gestel weer in het veld was gekomen voor Van de Kamp zette Van Schie het eerste matchpoint op het bord. Een serve van Kooistra deed de rest.

‘ In een wedstrijd waarin je duidelijk beter bent, moet je weinig weggeven. In de rally ben je dan meestal toch de betere. Dat kwam er in het begin onvoldoende uit. Verdedigend was het ook niet superscherp, maar we werden ook niet tot het uiterste gedreven. Laat helder zijn dat Europees uit met 3-0 winnen gewoon een prima resultaat is,’ concludeerde Taaij na afloop. De selectie en staf keert donderdag terug in Groningen. Zaterdagavond staat de thuiswedstrijd tegen Inter Rijswijk op het programma.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus