Collectieve 3-1 zege SAMEN. Lycurgus in topper tegen Sliedrecht

Geschreven door: Theo Sikkema

SAMEN. Lycurgus heeft zaterdagavond de aanval op de tweede positie afgeslagen door in het eigen Alfa-college Sportcentrum met 3-1 te winnen van nummer drie Sliedrecht Sport. De setstanden waren 25-23, 25-19, 23-25 en 26-24. SAMEN. Lycurgus blijft tweede in de Eredivisie met 27 punten uit 10 duels. Koploper Draisma Dynamo heeft drie punten meer, maar ook een wedstrijd meer gespeeld.

De thuisblijvers hadden weer eens ongelijk. Een kleine 300 toeschouwers zagen een heerlijke volleybalwedstrijd voor zich uit rollen, waarin het alle kanten op ging. Lange rally’s, snelle aanvallen, veel power, soms domme fouten, maar overall was het een boeiend schouwspel. De ploeg van coach Arjan Taaij trok uiteindelijk aan het langste eind, omdat ze veelal op de beslissende punten net iets meer scherpte en venijn lieten zien dan de gasten uit Zuid-Holland. Drie van de vier sets werden met minimaal verschil beslist en daar won de thuisploeg er twee van.

 

Bennie Tuinstra groeide uit tot man van de wedstrijd. De Fries speelde de hele wedstrijd overtuigend met af en toe snoeiharde aanvallen plus mannelijk serveren. Samen met Mitch Perinar, die ook duidelijk beter speelde dan de laatste paar weken, maakte Tuinstra de meeste punten. Collin Mahan, Dennis Borst, Sander Scheper, Steven Ottevanger en Stijn Held completeerden de basis. Het was invaller Frits van Gestel die de wedstrijd op het tweede matchpoint besliste. Er ging een harde serve van Tuinstra aan vooraf. De pass was matig en lag veel te dicht op het net. Van Gestel had er goed het oog in en blokkeerde de bal tegen de grond; 26-24.

Een mooi einde voor SAMEN. Lycurgus van deze topper. Sliedrecht Sport bleek zaterdag weer een meer dan geduchte tegenstander. Verdedigend taai en alleen al aanvaller Yorick de Groot, meer dan 20 punten, is een factor van formaat. In de eerste set bleek direct al dat het verschil tussen beide teams niet heel groot was. De gasten liepen weg naar 14-11. Vanaf dat moment nam de thuisploeg het initiatief. Een ace van Perinar bracht voor het eerst een verschil van twee; 19-17. Perinar zat veel beter in de wedstrijd dan de laatste weken en was één van de topscorers. Het was niet gedaan het werd 23-23. Tuinstra sloeg via het blok het 24e punt en een ace van de uitblinker via de netband zorgde voor vreugde; 25-23.

Een goed begin van de tweede set bleek beslissend. Een blok van Scheper bracht het verschil snel op vijf; 10-5. De maximale voorsprong was zeven punten toen Tuinstra voor 19-12 tekende. De 20-15 was één van de fraaiste punten van de avond. Na een lange rally joeg Mahan een pipe genadeloos door het blok tegen de grond. Borst zette vijf setpoints op het scorebord. Eentje bleek al voldoende. Geoffrey van Gent noteerde een ace en het stond twee nul in sets; 25-19.

In de derde en vierde set ontstond een echt volleybalgevecht. Met in de derde een apart scoreverloop. Het stond snel 5-1 voor SAMEN. Lycurgus. Daarmee leek een snelle beslissing voor een 3-0 zege in de maak, maar het liep anders. De gasten bleven voor iedere bal gaan en werden daarvoor beloond. Sterker nog het middenstuk van de set was helemaal voor Sliedrecht Sport. In die fase liep de de thuisploeg via 12-20 achter de feiten aan. Dat leverde een 17-21 tussenstand op. De bij 16-20 in het veld gekomen Van Gent leverde direct een uitstekende bijdrage. Hij vuurde driemaal succesvol. Een punt van Tuinstra en een blok van Sam Gortzak, ook bij 16-20 ingevallen, betekende zelfs 23-22. De schade was hersteld, maar de set rolde alsnog naar de gasten. Drie punten op rij waren voldoende; 23-25.

In de laatste set ging de spanning naar een climax. Weer leek de vice-landskampioen snel een beslissing te forceren. De 9-5 via een blokkerende Tuinstra was hoopvol. Sliedrecht zette nog een keer aan en kwam via David Azantilow met 17-16 voor. In de fase van de big points zat SAMEN. Lycurgus aan de goede kant van de score. Weer Tuinstra met een belangrijk punt; 23-22 vormde de inleiding van de beslissing. Op 24-23 lukte het niet om het af te maken. Een fout aan de kant van Sliedrecht bracht matchpoint twee en daar nam Van Gestel een voorschot op zijn verjaardag door het winnende punt op te eisen; 26-24.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus