Bijzondere dag voor Abiant Lycurgus afgesloten met 3-0 overwinning

Geschreven door: Theo Sikkema

Na mooi sponsornieuws eerder op de dag, het aanhaken van Nedmag, werd zaterdagavond besloten met een 3-0 overwinning op Zaanstad. De setstanden waren 25-21, 28-26 en 25-17. Door de zege blijft Abiant Lycurgus koploper in de kampioenspoule met 16 punten uit 5 duels.

Na afloop van de wedstrijd ging het toch vooral over het nieuws van de dag. ‘Geweldig mooi hoe het vandaag tot een ontknoping is gekomen. Met het aanhaken van Nedmag, maar ook de drie punten die we hard nodig hebben in de kampioenspoule om onze ambities waar te maken waar het natuurlijk allemaal mee begint’, aldus een breed glimlachende aanvoerder Wytze Kooistra. Frits van Gestel was ook blij en opgelucht. ‘Ik was wel benieuwd of we met het nieuws zo voor de wedstrijd wel de focus konden hebben van een goede wedstrijd spelen of dat we heel euforisch waren, maar dat viel gelukkig lekker mee. Zeker na de wedstrijd kan ik hier extra van genieten.’

De vraag was of de ploeg na de euforie van het persmoment anderhalf uur voor de wedstrijd in staat was om snel te focussen. In deze fase van de kampioenspoule is iedere overwinning een belangrijke en Zaanstad had de laatste tijd, zeker in thuiswedstrijden, laten zien prima tegenstand te kunnen bieden. Sterker nog in februari had de ploeg van coach Arjan Taaij in Koog aan de Zaan met 3-1 verloren.

Over het algemeen speelde Abiant Lycurgus een hele behoorlijke wedstrijd. In de eerste set was er vanaf het begin controle. Het verschil werd snel vier punten. Auke van de Kamp tekende met een schitterende drie-meter aanval voor 19-15. De pipe was echt een wapen. Frits van Gestel deed het een paar punten later nog eens dunnetjes over; 22-18. Niels de Vries zorgde ervoor dat vier setpoints op het scorebord kwamen. Eentje werd nog weggewerkt, maar bij de tweede was het door een fout aan de kant van Zaanstad raak.

In de tweede set was het buitengewoon spannend. In die set bleek dat Zaanstad prima volleybal kan spelen en je als tegenstander echt moet laten zien dat je beter bent. Dat kostte Abiant Lycurgus de nodige moeite. Er moest zelfs een setpoint weggewerkt worden bij een 24-23 achterstand. Boven de twintig punten waren het de gasten die steeds een puntje voorsprong namen. Tot 23-24. Het werd via een servefout gelijk en daarna was het kleine voordeel steeds voor Abiant Lycurgus. Op het derde setpoint was het voor de thuisclub wel raak dankzij een uitgeslagen aanval; 28-26.

De vaste basis Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Stijn Held zagen vervolgens in de derde set dat Zaanstad mentaal geknakt was en halverwege de set min of meer de handdoek wierp. Na 10-10 werd het 19-13 via Van der Kamp. Daarna kwamen Geoffrey van Gent en Chris Voth nog binnen de lijnen. Iets wat Sander Scheper al iets eerder gedaan had. De marge van zes punten was ruim genoeg voor de winst. Twee heerlijke aces van Sam Gortzak brachten de zege. Een mooier einde van deze bijzondere dag was nauwelijks voorstelbaar.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

25 maart 2023

19:30

Simplex SSS Samen Lycurgus

29 maart 2023

Samen Lycurgus Sliedrecht Sport BESTEL TICKETS