BEKERFINALE bereikt na miraculeuze 3-2 zege Abiant Lycurgus op Orion

Geschreven door: Theo Sikkema

Het was een wonderbaarlijke ontsnapping woensdagavond, maar Abiant Lycurgus heeft zich geplaatst voor de bekerfinale. Na een 2-0 achterstand in sets werd Seesing Personeel Orion, net als twee weken geleden met 3-2 verslagen. De setstanden in het Alfa-college Sportcentrum waren 24-26, 22-25, 25-22, 25-17 en 15-7. De finale is op zondag 18 februari om 13.00 uur in de nieuwe topsporthal Activum in Hoogeveen.

Zo’n 500 toeschouwers zagen een thriller aan zich voorbij trekken, waarbij menigeen na twee sets weinig meer voor de kansen van Abiant Lycurgus gegeven hadden. ‘Het liep niet zoals we gehoopt hadden, maar het allerbelangrijkste is, dat we onze rug gerecht hebben en ook steeds beter zijn gaan volleyballen,’ aldus coach Arjan Taaij. Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Sander Scheper, Dennis Borst, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté begonnen voortvarend en namen een 12-7 voorsprong in de eerste set. Niets aan de hand leek het, maar vanaf dat moment ging het mis. De foutenlast nam snel toe, serverend was het matig en de energie sloop langzaam uit de ploeg. Een 24-22 achterstand werd nog wel 24-24, maar Joris Marcelis maakte het af.

In de tweede set liep Abiant Lycurgus voortdurend achter de feiten aan. Een 15-10 achterstand was al de vooraankondiging van een moeizame set. Toch tekende Kooistra met een punt voor 19-19. Vervolgens waren drie punten op rij voor de gasten en dat was er teveel aan. Stijn Held maakte het af. Op dat moment niet meer dan verdiend, omdat de fighting spirit ontbrak en teveel spelers met zichzelf liepen te worstelen. Sabaté was één van de weinigen die steeds zijn niveau vast kon houden.

Vanaf de derde set kwam langzaam de ommekeer. Passend ging het beter en ook serverend was er meer stabiliteit. Dat vertaalde zich ook in een blokkerende opleving. Dat alles bij elkaar maakte dat er weer hoop ontstond op meer dan uitschakeling. Na de 2-0 achterstand had Orion nog maar een set nodig om de 3-2 nederlaag van twee weken geleden helemaal weg te poetsen. Van Schie ging belangrijke punten maken, Lapkov kwam beter door en de gasten konden het hoge niveau niet langer bolwerken. Hierdoor kantelde de wedstrijd. Het niveau van Abiant Lycurgus steeg dusdanig, dat ze baas werden in de wedstrijd.

Het was Van Schie die zowel in set drie als vier het setpoint wist te benutten.  In de beslissende vijfde set stond Abiant Lycurgus steeds aan de goede kant van de score. Het werd nog 5-5, maar vanaf dat moment was het met samengeknepen billen op de tribune zitten snel voorbij. Van Schie bracht het verschil op drie punten bij 9-6 en Kooistra timmerde 13-7 binnen. Een blok van Borst en Sabaté zorgde voor de ontlading. Vanuit eigen kracht de wedstrijd omgedraaid en daarvoor de beloning ontvangen. Nu op naar de eindstrijd. Dat is voor Taaij het allerbelangrijkste. ‘De realiteit op dit moment is niet dat het tegen Orion maar zo even gelopen koers is. Ik heb veel vertrouwen en ik denk dat we heel veel dingen ook wel beter kunnen doen dan vandaag. Daar liggen kansen om dat door te bouwen, maar voor nu is finale bereiken gewoon wel prioriteit nummer één.’

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD