Amysoft Lycurgus wint voor derde keer in historie de beker

Geschreven door: Theo Sikkema

Amysoft Lycurgus heeft zondagmiddag de beker gewonnen. In het Alfa-college Sportcentrum werd Draisma Dynamo met 3-1 verslagen via de setstanden 25-16, 20-25, 27-25 en 25-21. Hossein Ghanbari sloeg het laatste punt in de vierde set binnen. Het is de derde keer in de historie dat Amysoft Lycurgus de beker wint. Het is de elfde prijs in totaal. 

Coach Arjan Taaij koos voor de gebruikelijke basis van de laatste weken met Jerome Cross, Bennie Tuinstra, Erik van der Schaaf, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Luke Herr. Ook Thomas Douglass-Powell en Auke van de Kamp waren fit genoeg om ingezet te worden.

De eerste set was een lust voor het oog. Amysoft Lycurgus begon superscherp en kwam via Cross al snel op een 7-2 voorsprong. Dat zette direct de toon voor het vervolg. Serverend legde Amysoft Lycurgus de basis voor een eenvoudige zege in de eerste set. Via een snelle aanval van Ghanbari werd het 11-5 en niet veel later twee prachtige scores van Cross; 18-12. Richting de big points maakte Tuinstra 20-13. De laatste punten in de set kwamen tot stand via een paar fouten. Een netfout aan de kant van Dynamo maakte een einde aan de eerste set; 25-16.

Het vervolg verliep iets minder. Een matig begin van de tweede set brak Amysoft Lycurgus uiteindelijk op. Het stond in een mum van tijd 9-2 voor Dynamo. De inhaalrace werd wel ingezet, maar stokte in de belangrijke fase boven de twintig punten. Twee aces van Cross brachten 17-18 op het scorebord. Ghanbari noteerde 18-19. En op 19-20 gloorde setwinst. Een gelukkige ace van Frits van Gestel via de netband leidde setverlies in. Het werd daardoor 19-22. Via Cross werd het nog wel 20-23, maar setverlies bleek onafwendbaar; 20-25.

De derde set beklijfde richting het slot meer en meer. Amysoft Lycurgus begon sterk en nam een 10-6 voorsprong. Dynamo kwam puntje voor puntje dichterbij in het middenstuk. Een ace van de sterk serverende Herr betekende 19-16. Daarmee leek de marge voldoende om set 3 zorgeloos binnen te halen, maar niets bleek minder waar. Het werd zelfs 23-20. Vervolgens kwam een mindere fase van vier punten. Dat leidde tot een setpoint voor Dynamo op 23-24. Cross redde de meubelen, waarna Amysoft Lycurgus twee setpunten kreeg. Op 26-25 serveerde Ghanbari met veel effect en dat was de gasten te machtig. De belangrijke derde set ging zo met 27-25 naar Amysoft Lycurgus.

In de laatste set was Amysoft Lycurgus vanaf het begin de bovenliggende partij. Een ace van Tuinstra bracht de marge op vier bij 8-4. Dynamo klopte wel een paar keer aan de poort, maar de marge bleef vrijwel altijd minimaal twee punten in het voordeel van de thuisploeg. Het niveau bleef goed en met variatie in de aanval plus goed serveren bleef het de voorsprong in tact. Alleen bij 18-17 werd het even spannend, maar drie punten op rij brachten het verschil. Een fraaie score van Van der Schaaf en blokpunten van Borst en Herr brachten het verschil op vier; 21-17. Toen tekende de bekerwinst zich af. Uitblinker Cross zette drie matchpoints op het scorebord en het was Hossein die het genoegen smaakte om de feestvreugde in gang te schieten. Een bescheiden feestje, want woensdag begint de finale om de landstitel.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD