Amysoft Lycurgus wint in rommelig duel met 3-0 van VCN

Geschreven door: Theo Sikkema

In de derde speelronde van de Eredivisie is Amysoft Lycurgus zonder puntverlies gebleven. In het eigen Alfa-college Sportcentrum werd Computerplan VCN met 3-0 verslagen via 25-12, 25-23 en 26-24.  Amysoft Lycurgus is samen met Active Living Orion koploper met negen punten uit drie wedstrijden.

Een gehavend Amysoft Lycurgus begon aan de klus. Joël Schneidmiller ontbrak vanwege een beknelde zenuw in zijn rug, Markus Held had vanwege rugproblemen niet lekker kunnen trainen, Steven Ottevanger heeft na een lange zomer bij Oranje nog vakantie, Dennis Borst worstelt met een knie en diverse andere spelers zijn verkouden of anderszins niet fit. Zo stuurde coach Arjan Taaij Geoffrey van Gent, Austin Matautia, Maarten Bartels, Dennis Borst, Niels de Vries, Bjarne Huus als libero en spelverdeler Tieme de Jong als basis het veld in. Dit zevental heeft in deze samenstelling nooit eerder samengespeeld.

Daar bleek in de eerste set weinig van. Met solide spel nam Amysoft Lycurgus snel afstand met de aantekening dat VCN last had van opstartproblemen en er in het begin weinig van bakte. Bovendien miste coach Ferry van Hal drie spelers. Met name de afwezigheid van aanvaller Matthew Immers deed zich voelen. Op 10-7 scoorde Amysoft Lycurgus vier punten op rij en korte tijd later twee aces achter elkaar van Matautia betekende al 17-8. Via een pipe van de goedlachse aanvaller en Van Gent stond het al 20-9 en was duidelijk welke kant het op zou gaan. Een ace van De Vries maakte een einde aan de eerste set.

In de tweede en derde set kwam Amysoft Lycurgus passend wat onder druk te staan. Dat ging ten koste van de aanval. Matautia trok zich daar niks van aan en bleef goed scoren. Met vier aces, slechts één aanvalsfout en tachtig procent efficiency groeide op Hawaii geboren speler uit tot man van de wedstrijd. Dat was niet genoeg om de wedstrijd eenvoudig uit te spelen. VCN ging beter spelen en kreeg aanvallend een aandeel in de wedstrijd. Bij Amysoft Lycurgus kreeg vechten de boventoon. In de loop van de tweede set kreeg Jesper Schut zijn kans. De middenman verving De Vries. Schut viel prima in en kan terugkijken op een goede invalbeurt.

Schut kwam in het veld toen de thuisploeg een behoorlijke marge had opgebouwd. Maar een 17-11 voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Schut noteerde met de 18-15 zijn eerste score. Een marge van drie bleek onvoldoende om de set over de streep te trekken. Het werd 20-20 en 23-22. Via een sterk driemanblok kwamen twee setpoints op het scorebord. Bij de tweede was het via Schut raak. Een wisselvallig beeld van de set bleef achter. 5-7 werd 17-11 en dat leidde naar 20-21. In de derde set was het verschil lange tijd maximaal twee punten. Toen Tom van Reeuwwijk uit sloeg was het verschil drie; 21-18. Het kostte veel moeite om het af te maken. VCN kreeg zelfs een setpoint. Matautia sloeg dat weg, waarna aanvoerder Borst twee keer beslissend was. Eerst een blok en daarna een aanvallend punt.

 

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD