Amysoft Lycurgus snoept set af van Europese gigant Tours

Geschreven door: Theo Sikkema

Amysoft Lycurgus heeft de heenwedstrijd in de zestiende finale van de Europese CEV-Cup met 3-1 verloren van Tours Volley Ball. De setstanden in Frankrijk waren 15-25, 25-19, 17-25 en 15-25. De return is woensdag 8 december om 20.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum en live te volgen via de livestream van Mediahuis Noord (Dagblad van het Noorden).

Met coach Arjan Taaij thuis in Harkstede vanwege een coronabesmetting nam Erik Noordijk samen met gelegenheids-assistent Wytze Kooistra de honneurs waar. Via een online verbinding was woensdagochtend onder leiding van Taaij het plan van de wedstrijd doorgenomen. Wetende dat de Fransen huizenhoog favoriet waren en kanshebber zijn om de CEV-Cup te winnen. Marcell Pesti, Joël Schneidmiller, Luuk Hofhuis, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Markus Held begonnen aan het avontuur. Voor een aantal was het de eerste Europese ervaring.

Coach Erik Noordijk sprak achteraf van gemengde gevoelens. ‘Het is duidelijk dat we dit soort ploegen in de competitie niet tegenkomen. Als je kijkt naar snelheid, power en spronghoogte. Daar moeten we ons wel even op instellen, maar in de tweede set speelden we gewoon goed. Met veel overtuiging. We speelden vrijuit. Dat was mooi om te zien. En dat we verliezen is niet zo gek, maar we hadden in fases meer weerstand kunnen bieden. Zeker in de derde set maakten we teveel servefouten en verknoeiden we het voor onszelf. En het was natuurlijk een mooie ervaring om zo voor publiek te spelen. Naar volgende week toe zijn er zeker aanknopingspunten om een goed niveau te halen. Ons doel vooraf was kijken waar de kansen liggen en daar iets mee doen. Dat hebben we wel gedaan.’

Het hoogtepunt was de tweede set. Daarin kwamen de kwaliteiten van Amysoft Lycurgus mooi samen. Met veel servedruk en belangrijke killblocks pakte Amysoft Lycurgus de regie. Bovendien zat het verdedigend goed in elkaar. Wellicht dat de thuisploeg na makkelijke winst in de eerste set de teugels iets liet vieren, maar het was grotendeels de kwaliteit van de Groningers die boven kwam drijven. Vanaf een 10-9 voorsprong brak een cruciale fase aan. Een blok van de steeds beter spelende Hofhuis, een ace van Pesti en nog een blokkerende actie van Hofhuis en Pesti in combinatie met een paar servefouten bracht de stand op 16-10 in het voordeel van Amysoft Lycurgus. Tours kwam terug tot 19-16 toen Held na een rally uit sloeg. Verder kwam het niet. De focus bleef goed en toen Hofhuis serverend aan het kanon kwam en twee aces produceerde vanaf 22-18 was duidelijk dat Amysoft Lycurgus de stand gelijk ging trekken. Een servefout aan Franse kant bezegelde dat; 25-19.

In de derde en vierde set was sprake van een ander beeld. De thuisploeg wilde het niet nog verder laten komen en leken de gashandel iets open te draaien. De servedruk stond er vol op en via snel aanvalsspel nam Tours snel een grote voorsprong. Vooral in set vier gesteund door de nodige aces. Vanaf de bank kwamen de nodige wissels binnen de lijnen. Goeffrey van Gent, Bjarne Huus, Niels de Vries en Tieme de Jong kregen op verschillende momenten in de wedstrijd speeltijd. Het niveauverschil bleek duidelijk. Amysoft Lycurgus deed wat het kon, maar het bleek niet haalbaar om er nog net zo’n set als de tweede uit te persen. Dat is zeker geen schande.

Volgende week woensdag moet Amysoft Lycurgus met 3-0 of 3-1 winnen om via een golden set een beslissing af te dwingen. Vooralsnog is dit een theoretische optie, maar ook de volleybal is nog altijd rond. De selectie en staf van Amysoft Lycurgus vertrekt donderdagochtend vroeg met de bus van Veenstra Reizen en hoopt rond de klok negen uur ’s avonds terug te zijn in Groningen.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD