Amysoft Lycurgus naar zwaarbevochten 3-0 zege in Nijmegen

Geschreven door: Theo Sikkema

In de midweekse zwaarbevochten wedstrijd won Amysoft Lycurgus in Nijmegen met 3-0 van nummer vijf VoCASA via de setstanden 25-22, 26-24 en 29-27. Amysoft Lycurgus blijft derde in de Eredivisie met 37 punten uit 15 wedstrijden.

Zeven minder dan koploper Active Living Orion, zondagmiddag vanaf 16.00 uur de tegenstander in het Alfa-college Sportcentrum. Kaarten zijn hier te koop.

In een lastige wedstrijd moest het van ver komen bij de ploeg van coach Arjan Taaij. In de tweede set moest zelfs een achterstand van 19-12 weggewerkt worden om de meubelen te redden. Het was in fases te wisselvallig om te kunnen spreken van een gecontroleerde wedstrijd. Taaij na afloop. ‘Boven de twintig was het goed, maar over het algemene spelniveau kunnen we niet tevreden zijn. De afstemming tussen de spelverdeling en de aanvallers was niet op orde. Dat leidde tot een te hoge foutenlast. Steven Ottevanger revancheerde zich voor zijn mindere beurt afgelopen zaterdag. Niels de Vries en Bjarne Huus vielen goed in en Austin Matautia zijn rendement was zeker in orde. Gelukkig waren we op de bigpoints bij de les.’

Marcell Pesti, Joël Schneidmiller, Austin Matautia, Dennis Borst, Luuk Hofhuis, Steven Ottevanger en Markus Held begonnen in de basis in een eerste set die lange tijd gelijk op ging. Bij een 21-20 achterstand maakte Pesti via het blok gelijk. In de absolute slotfase wist Schneidmiller zich, als zo vaak, te onderscheiden met twee driemeter ballen en een rake klap. Het was de voor de serve ingevallen Tieme de Jong die met een ace de set binnensloeg.

Vervolgens kende Amysoft Lycurgus in de middenfase van set twee grote problemen. Het lukte niet om scorend door te komen en eigen fouten stapelden zich op. Van 8-8 werd het 15-10 in het voordeel van de thuisclub. Op dat moment kwamen De Jong en Niels de Vries binnen de lijnen voor Held en Hofhuis. De achterstand liep verder op naar 19-12 waarna Amysoft Lycurgus zich herpakte en puntje voor puntje dichterbij kwam. Er kwam meer lijn in het aanvalsspel. Hetgeen resultaat bracht. Vanaf een 23-19 achterstand werden vier punten op rij gescoord. Waarna een eerste setpoint weggewerkt werd. Een punt van Matautia via het blok betekende setpunt twee en daar wist Schneidmiller wel raad mee.

In set drie leek aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht een 12-8 voorsprong leek een veilige marge om de wedstrijd clean naar huis te spelen. Dat gebeurde niet. Een 11-3 tussenscore bracht VoCASA op een 19-15 voorsprong. Ondertussen was Bjarne Huus Schneidmiller komen vervangen. Na die tussensprint van de thuisploeg kwam er toch weer energie vrij kwam om in een uiterste poging de derde set binnen te halen. Toen een stop tegen het lage plafond vloog en het 22-20 stond in het nadeel van Amysoft Lycurgus leek een vierde set in de maak. Een setpoint op 24-23 werd weggewerkt, waarna drie matchpoints op het scorebord kwamen voor Amysoft Lycurgus. VoCASA bleef alles geven, maar het waren Matautia en een tikje van De Vries die het qua scoreverloop bijzondere duel in het slot gooiden.

Komende zaterdag wacht in Houten nummer vier Taurus en zondag volgt vanaf 16.00 uur de topper in het Alfa-college tegen koploper Active Living Orion.