Amysoft Lycurgus naar bekerfinale na 3-1 winst in Doetinchem

Geschreven door: Theo Sikkema

Amysoft Lycurgus staat in de bekerfinale en mag als regerend bekerhouder de titel verdedigen. In de halve finale werd Active Living Orion in Doetinchem met 3-1 verslagen via de setstanden 25-20, 14-25, 28-26 en 25-22. Komende maandag is Draisma Dynamo om 13.00 uur de tegenstander in MartiniPlaza. Het is de zesde keer dat Amysoft Lycurgus in de bekerfinale gaat spelen. 

Amysoft Lycurgus begon met veel overtuiging. Aanvallend sterk en liefst vijf aces in de eerste set onderstreepten de dadendrang. Coach Arjan Taaij begon met Jerome Cross, Bennie Tuinstra, Erik van der Schaaf, Dennis Borst, Hossein Ghanbari, Steven Ottevanger en Luke Herr. Thomas Douglas-Powell en Auke van de Kamp waren geblesseerd en niet inzetbaar. Een ace van Borst bracht de stand op 7-3. Het werd 10-10 en 15-15, maar daarna trok Amysoft Lycurgus de beslissende sprint. Twee aces van Tuinstra bracht de marge op vier; 20-16. Via een sterke Cross in de eerste set werd het 22-17 en dankzij een bal op de antenne kwamen zes setpoints in beeld. Op de derde was het via Borst raak; 25-20.

De start van de tweede set verliep een stuk minder. Het kostte meer moeite om de serve van Orion onder controle te krijgen. Dat zorgde voor veel problemen en een grote achterstand; 14-6. De thuisploeg serveerde veel beter dan in de eerste set en bleef dat doen. Aanvallend was het lastig om er doorheen te komen waardoor het snel een verloren zaak was. Coach Taaij probeerde met een aantal wissels nog wat te veranderen. Zo kwam Jesper van Muijden in het veld voor Ghanbari, maar het spelbeeld veranderde niet. Via 7-17 en 12-22 ging de set met 25-14 verlies de boeken in.

De derde set liet weer een totaal ander wedstrijdbeeld zien. Amysoft Lycurgus vond de overtuiging terug en had met 7-2 een flitsende start. Mede dankzij een aantal keren slim blokkeren aan het net. Het lukte lang om de voorsprong vast te houden, maar in het tweede deel kwam Orion toch dichterbij. De thuisploeg ging weer beter serveren en dat gaf meer problemen. Via een 20-16 voorsprong voor Amysoft Lycurgus werd het toch nog spannend. Het werd 21-21 en op 24-23 had Amysoft Lycurgus zelfs een setpoint tegen, maar op de beslissende momenten deed Amysoft Lycurgus de juiste dingen. Van der Schaaf en Cross moeten hierbij genoemd worden. Het was Cross die met Borst in het blok beslissend was; 28-26. Dat maakte veel energie los bij de regerend bekerhouder.

Het begin van de laatste set ging tot 6-6 gelijk op. Daarna trok Amysoft Lycurgus de teugels verder aan. Dit resulteerde in een 12-7 voorsprong. De servedruk bleef goed en de Groningers bleven als team opereren. De maximale voorsprong bedroeg zeven punten toen de uitblinkende Cross 22-15 aantekende. Een servefout betekende zes matchpoints. Het duurde vervolgens even om het af te maken, maar uiteindelijk scoorde Tuinstra het beslissende punt; 25-22. De vreugde was gigantisch en is tekenend voor de toegenomen teamspirit de laatste weken. Het halen van de bekerfinale is met recht een teamprestatie. De ploeg heeft zich na de sportieve dip in de kampioenspoule en heeft zich zichtbaar in korte tijd herpakt.

Wordt maandagmiddag vervolgd in MartiniPlaza.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD