Amysoft Lycurgus meer dan strijdend ten onder in Moskou

Geschreven door: Theo Sikkema

Het scheelde niet veel, maar het is Amysoft Lycurgus woensdagmiddag in Moskou net niet gelukt om een historische Europese zege te boeken. Na een 2-0 achterstand verloor Amysoft Lycurgus na ruim twee uur in een meeslepend gevecht met 3-2 in de achtste finale van de CEV-Cup van het Roemeense C.S.M. Arcada Galati. De setstanden waren 19-25, 24-26, 25-20, 25-21 en 10-15.

Winst zou de kwartfinale betekend hebben en dat is in de geschiedenis van de club nog nooit gelukt. Het ging uiteindelijk mis aan het begin van de vijfde set. Na een prima vierde bedrijf waarin Amysoft Lycurgus in de slotfase met overtuiging de set naar zich toe trok ontbrak dat in de beslissende set. Drie aanvallen werden geblokt en er ging nog een aanval via het blok uit leverde een 6-1 achterstand op. Vervolgens werd nog een keer het gaspedaal gevonden naar 7-7, maar toen was de tank leeg. Via 8-11 konden de Roemenen, mede dankzij de foutenlast van Amysoft Lycurgus, de wedstrijd naar huis slaan.  Kijk onderstaand de hele wedstrijd nog een keer terug.

 

 

Coach Taaij koos voor de zeven die ook begonnen in de Supercup; Jerome Cross, Auke van der Kamp, Bennie Tuinstra, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Luke Herr. Het begin was onwennig. Vermoedelijk het gebrek aan ritme brak Amysoft Lycurgus in die fase nog op. Via een ace van Herr werd het knap 18-18, maar daarna werd nog maar één punt gemaakt; 19-25. In de tweede set was het beeld hetzelfde. De Roemenen onder leiding van Niels Klapwijk voerden de boventoon. Bij een 18-12 achterstand leek de set al voorbij, maar langzaam toonde Amysoft Lycurgus zich steeds strijdbaarder. Tuinstra kwam beter op dreef en Cross had het op zijn heupen. In tegenstelling tot Van de Kamp. Er lukte weinig bij de olijke aanvaller. Bij 22-22 in de set twee werd hij vervangen door Erik van der Schaaf die het de rest van de wedstrijd prima oppakte. Cross produceerde nog 24-24, maar daarna rolde ook de tweede set naar Galati; 24-26.

Vanaf set drie nam Amysoft Lycurgus echt het initiatief. Er werd beter geserveerd en de onderlinge afstemming werd steeds beter. Blokkerend werden de nodige punten gemaakt. Tuinstra noteerde 18-13 en toen tekende setwinst zich al af. Met name Klapwijk stribbelde nog wat tegen, maar via de lange tijd sterk acterende Ghanbari kwamen zes setpoints op het scorebord; 24-18. Het duurde even tot het raak was. Cross liet er daarna geen gras over groeien en vond het welletjes; 25-20. In de vierde set stonden de Groningers behoudens een 7-4 achterstand aan het begin steeds aan de goede kant van de score. De marge was bijna nooit groter dan een punt totdat Cross 21-19 maakte. Via een eigen servefout werd het nog 21-20, maar daarna was het een kwestie van doordrukken. Wie anders dan Cross, man of the match, drukte op het beslissende moment door; 25-21.

In de vijfde set lukte het helaas net niet om het af te maken. Het was voor Luuk Hofhuis mooi dat hij in de laatste set nog in mocht vallen. Het talent was als extra middenman ‘geleend’ van het Talentteam, omdat lange tijd onzeker was of Ghanbari wel een visum zou krijgen. Hofhuis verving Ghanbari.  (Fotocredits: CEV)

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus