Amysoft Lycurgus na spannende vijfsetter op 1-0 in de finale

Geschreven door: Theo Sikkema

Wat een wedstrijd. De eerste finale was er eentje die deze titel met recht mocht dragen. Amysoft Lycurgus won in Apeldoorn in een regelrechte thriller met 3-2 van Draisma Dynamo. Na een 2-1 voorsprong verzuimde Amysoft Lycurgus het in de vierde set af te maken. Een 21-17 voorsprong werd verspeeld. Na drie matchpoints tegen lukte het toch om het in de vijfde set af te maken. De setstanden waren 24-26, 26-24, 27-25, 23-25 en 18-16.

Jerome Cross, Bennie Tuinstra, Erik van der Schaaf, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Luke Herr vormden de vertrouwde basis van de laatste tijd. De zeven speelden een degelijke set en lieten de gedreven thuisploeg niet de baas worden. Een 7-4 achterstand werd langzaam weggewerkt. Op 18-18 werd het voor het eerst gelijk. Op 20-19 en 21-20 gloorden er kansen op setwinst, maar zover kwam het net niet. Het eerste setpoint werd door Tuinstra nog weggeslagen, maar toen een inzet van Van der Schaaf geblokt werd glipte de set net weg; 24-26.

De tweede set was bijna een kopie van de eerste met dien verstande dat Amysoft Lycurgus vrijwel steeds op voorsprong stond. Via Van der Schaaf werd het 10-7. Het lukte niet om de marge in tact te houden. Het werd 15-15 en toen Herr geblokt werd zelfs 18-16 achter. Daarna kwam de fase van Borst. De aanvoerder kwam sterk in de wedstrijd en maakte vier punten op rij. Dat leidde tot een 21-19 voorsprong. Het eerste setpoint kwam bij 24-23 op het bord via een servefout. Het werd nog een keer gelijk waarna een pipe van Tuinstra setpunt twee aantekende. Daarna viel een spectaculaire rally in het voordeel uit van Amysoft Lycurgus; 26-24.

In set drie liep Amysoft Lycurgus aanvankelijk achter de feiten aan. Een 8-5 voorsprong werd verspeeld en Dynamo had de controle. Aanvallend was het iets minder bij Amysoft Lycurgus en daar profiteerde de thuisploeg direct van. Toen Hoogendoorn 24-21 aantekende leek de set verloren, maar de mannen van Taaij schakelden een tandje bij en waren scherp in de fase dat het absoluut nodig was. Cross, Tuinstra en troefkaart Auke van de Kamp scoorden drie punten op rij. Van de Kamp was in het veld gekomen voor Van der Schaaf. Een eerste setpoint werd niet benut, maar toen Van Gestel namens Dynamo uitserveerde koesterde Amysoft Lycurgus het tweede setpunt. Herr deed het met een ace; 27-25.

Set vier had anders moeten aflopen. Amysoft Lycurgus met Van de Kamp die bleef staan kwam met 21-17 voor, maar verloor alsnog met 25-23, waardoor een vijfde set noodzakelijk was. Tot 21-17 was er niks aan de hand en had Amysoft Lycurgus de controle, maar Dynamo richtte zich nog een keer op en de scherpte ontbrak net bij Amysoft Lycurgus in de slotfase van deze set.

In de vijfde set kwam de eerste finale tot een absolute ontknoping. Na een 5-3 achterstand stoomde Amysoft Lycurgus door naar een 13-9 voorsprong. Mede dankzij drie aces op rij van uitblinker Tuinstra. De zege was binnen handbereik, maar Van Gestel dacht daar namens Dynamo anders over. Hij serveerde punt na punt binnen. Vijf punten op rij betekende 14-13 achter. In de slotfase was Borst cruciaal. Hij sloeg door het midden twee matchpoints weg en op het eerste matchpoint voor Amysoft Lycurgus serveerde de middenman het qua scoreverloop bizarre duel met een ace naar een einde; 18-16.

Komende zaterdag is om 14.00 uur finale 2 in het Alfa-college Sportcentrum. Bij winst is Amysoft Lycurgus voor de vierde keer in de historie landskampioen. Een nederlaag betekent zondagmiddag vanaf 15.oo uur de beslissende finale in Apeldoorn.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus